Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές της Φλόριντα για γιγάντιο αφρικανικό σαλιγκάρι που απειλεί καλλιέργειες και δημόσια υγεία.
Ακραίες καταστάσεις βιώνουν οι γεωργοί στην πολιτεία της Φλόριντα, και το υπουργείο γεωργίας δημιούργησε μια ζώνη καραντίνας για να τις περιορίσει. Συγκεκριμένα, για να σταματήσει την εξάπλωση των γιγάντιων αφρικανικών σαλιγκαριών που προκαλούν μύρια προβλήματα σε καλλιέργειες κι άνθρωπο.
«Στην καραντίνα, είναι παράνομη η μετακίνηση ενός γιγαντιαίου αφρικανικού χερσαίου σαλιγκαριού ή ενός ελεγχόμενου αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, φυτών, μερών φυτών, φυτών από το έδαφος, χώμα, κομπόστ ή δομικά υλικά, μέσω ή από την καθορισμένη περιοχή καραντίνας χωρίς συμφωνία συμμόρφωσης», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ένα γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι επιβεβαιώθηκε στο Miramar στις 2 Ιουνίου. Τα σαλιγκάρια, που μεγαλώνουν έως και 20 εκατοστά (!) έχουν ένα χαρακτηριστικό καφέ κέλυφος που μοιάζει με τρυπάνι. Μπορούν να παράγουν έως και 2.500 αυγά το χρόνο, οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν.
Το υπουργείο Γεωργίας προσανατολίζεται ουσιαστικά να τα δηλητηριάσει με μεταλλδεΰδη (δόλωμα σαλιγκαριού). «Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες που έχουν φάει μεταλλδεΰδη συχνά αναζητούν κρυψώνες, γίνονται αδρανείς και αρχίζουν να πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες».
Προκαλούν μηνιγγίτιδα
Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι ότι τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια μεταφέρουν ένα παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα.
Εκτός από την κατανάλωση τουλάχιστον 500 διαφορετικών ειδών φυτών, τα σαλιγκάρια τρέφονται με γυψομάρμαρο για ασβέστιο και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων.
«Μεταφέρουν ένα παράσιτο που ονομάζεται σκουλήκι του πνεύμονα αρουραίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά», προειδοποίησε.
Με καταγωγή από την Ανατολική Αφρική, τα σαλιγκάρια αποτελούν απειλές για τμήματα της γεωργικής βιομηχανίας και για την ανθρώπινη υγεία.
Έχουν εκριζωθεί δύο φορές στη Φλόριντα. Η πρώτη ανίχνευση ήταν το 1969 και εξαλείφθηκε το 1975. Πιο πρόσφατα μια 10ετής προσπάθεια στην κομητεία του Μαϊάμι-Ντέιντ, που κόστισε 23 εκατομμύρια δολάρια, έληξε το 2021 μετά τη συλλογή περίπου 170.000 σαλιγκαριών.
Οι Αρχές καλούν τους πολίτες αν τα εντοπίσουν να καλέσουν για βοήθεια και να μην τα πιάσουν με γυμνά χέρια.