Φινλανδία: Στο 2,3% του ΑΕΠ οι σχεδιαζόμενες αμυντικές δαπάνες για το 2024 - iefimerida.gr

Φινλανδία: Στο 2,3% του ΑΕΠ οι σχεδιαζόμενες αμυντικές δαπάνες για το 2024

ΝΑΤΟ
Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νεότερο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία, σχεδιάζει να δαπανήσει το 2,3% του ΑΕΠ για την άμυνα το επόμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα (28/8) το υπουργείο Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας.

Τον Ιούλιο, τα 31 κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Στο παρελθόν, ο στόχος του 2% έπρεπε να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου και μόνο επτά σύμμαχοι κατάφεραν να τον υλοποιήσουν το 2022, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Εγκαταλείποντας μια πολιτική δεκαετιών ουδετερότητας, η Φινλανδία εντάχθηκε στη Συμμαχία τον περασμένο Απρίλιο, σε μια κίνηση - απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αμυντικές δαπάνες της Φινλανδίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια

Η φινλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 2,3% του ΑΕΠ της, για την άμυνα το 2024, ποσό περίπου 116 εκατομμυρίων ευρώ λιγότερο από την εκτίμηση για το 2023.

Οι αμυντικές δαπάνες της Φινλανδίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα αντικαθιστά τον γηρασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 με μαχητικά F-35.

Στις αμυντικές δαπάνες συνυπολογίζεται επίσης η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τη συνολική αξία των δωρεών στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας της βόρειας Ευρώπης να ανέρχεται στο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φιλανδία ΑΕΠ αμυντικές δαπάνες 2024 ΝΑΤΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ