H επικύρωση της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι, σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές, ο βασικός στόχος της επίσκεψης του Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία.
Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Θα έχει προηγηθεί στις 3 Νοεμβρίου η συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό 'Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς και με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.
Τουρκία και Ουγγαρία αντίθετες στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Κύριος στόχος των συναντήσεων αυτών είναι, σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές, η περαιτέρω προσπάθεια του γ.γ. του ΝΑΤΟ να πείσει την 'Αγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις που έχει κατά κύριο λόγο έναντι της Σουηδίας και κατά δεύτερο έναντι της Φινλανδίας, για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, μόνον η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει τις διαδικασίες για την προσχώρηση των δύο σκανδιναβικών χωρών, αν και στην περίπτωση της Ουγγαρίας εκτιμάται ότι, έστω και με αργούς ρυθμούς, θα ολοκληρωθεί η επικύρωση πριν από το τέλος του έτους.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ έρχεται να προστεθεί στις επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Τουρκία.
Αν και οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη ικανοποιήσει, με διαβεβαιώσεις, το αίτημα της 'Αγκυρας ως προς την άρση οποιουδήποτε μέτρου περιορισμού εξοπλισμών, η 'Αγκυρα συνεχίζει να ζητά από τη Σουηδία και τη Φινλανδία την έκδοση ατόμων που θεωρεί τρομοκράτες.
ΝΑΤΟϊκές πηγές: Ο Στόλτενμπεργκ θα θέσει την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα
Παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην 'Αγκυρα, εκτιμάται από ΝΑΤΟϊκούς κύκλους ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε και στην πρόσφατη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ύστερα από αίτημα του τελευταίου.
Κατά τους ίδιους κύκλους, μένει να αποδειχθεί αν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ όντως θα τηρήσει τέτοια γραμμή κατά την επίσκεψή του, όπως και κατά πόσον αυτό θα έχει και οποιοδήποτε αποτέλεσμα.