Η Φινλανδία είναι «πολύ πιθανό» να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το παραπάνω έκανε γνωστό σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Τούτι Τουπουράινεν.
«Είναι πολύ πιθανό, αλλά η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε η υπουργός στο βρετανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ενώ η Μόσχα προειδοποίησε το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει συνέπειες για αυτές τις χώρες και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σουηδία, η οποία επίσης εξετάζει την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν τόνισε ότι η απόφαση για μια υποψηφιότητα θα ληφθεί «μέσα σε λίγες εβδομάδες», μετά από κοινοβουλευτική συζήτηση.
Για τη σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, η ένταξη στη Συμμαχία θα παρείχε «σημαντικά μεγαλύτερη» αποτροπή έναντι μιας επίθεσης από τη γειτονική της χώρα, υπογραμμίζει η «λευκή βίβλος» για τη στρατηγική κατάσταση της χώρας, που καταρτιζόταν από τις αρχές Μαρτίου και δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δύο μέρες.
Οι πολίτες στη Φινλανδία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ
«Οι Φινλανδοί φαίνεται να έχουν αποφασίσει και υπάρχει ήδη μια τεράστια πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ», είπε η Τουπουράινεν.
Πράγματι, η υποστήριξη για ένταξη, η οποία παρέμενε στάσιμη για δεκαετίες περίπου στο 20-25% στη Φινλανδία, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, σε πάνω από 60% ή και 70%.
Και στη Βουλή προκύπτει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία. Μεταξύ των βουλευτών που έχουν ήδη καταστήσει γνωστή τη θέση τους, περίπου 100 στους 200 τάσσονται υπέρ της ένταξης και μόνο 12 κατά, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.
«Το να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ενισχύσει την εθνική τους ασφάλεια. Ντε φάκτο, (η Φινλανδία και η Σουηδία) θα είναι η πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Χθες, Πέμπτη, ο Ρώσος πρώην πρόεδρος και νυν νούμερο δύο του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι αν η Φινλανδία ή η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα ενισχύσει τα στρατιωτικά της μέσα, ιδίως τα πυρηνικά, στη Βαλτική θάλασσα και κοντά στη Σκανδιναβία.