Η Φινλανδία «φλερτάρει» το τελευταίο διάστημα με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θα φέρει αλλαγές στον γεωπολιτικό χάρτη.
Η διαδικασία ένταξης διαρκεί μήνες, αν και υπάρχει σαφής διάθεση να τρέξει πολύ πιο γρήγορα στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Για τον λόγο αυτό το Ελσίνκι ευχαρίστησε την Πέμπτη (28/4) τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την «ισχυρή υποστήριξη» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μετά την υπόσχεση των διευθετήσεων για την προστασία της χώρας.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη 28 Απριλίου με θέμα την όλο και πιο πιθανή αίτηση προς ένταξη της βορειοευρωπαϊκής χώρας στη Συμμαχία, συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Ο Γ. Στόλτενμπεργκ για ακόμη μια φορά έδωσε την ισχυρή υποστήριξή του στη φινλανδική απόφαση», δήλωσε ο Νιινίστο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία.
Το άρθρο 5 της αμοιβαίας άμυνας των μελών του ΝΑΤΟ δεν ισχύει παρά μόνο για τα μέλη και όχι για την περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της υποψηφιότητας και της ένταξης.
Το πρωί της Πέμπτης (28/4), ο Νορβηγός επικεφαλής της Συμμαχίας δήλωσε κατά την ενημέρωση του Τύπου πως είναι «σίγουρος ότι θα είμαστε σε θέση να βρούμε διευθετήσεις για την ενδιάμεση περίοδο».
Η βοήθεια αυτή αφορά τη Φινλανδία, αλλά και τη Σουηδία, η οποία σκοπεύει επίσης να θέσει τέλος στη μη-ευθυγράμμισή της για να ενταχθεί στη Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Το Φινλανδικό Κοινοβούλιο άρχισε την περασμένη εβδομάδα τη συζήτηση μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ, ώστε να προστατευθεί καλύτερα από μια ενδεχόμενη επίθεση από τη γειτονική Ρωσία, με την οποία η χώρα μοιράζεται σύνορα περίπου 1.300 χλμ., ενώ διαχρονικά οι σχέσεις μεταξύ τους είναι τεταμένες.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης, η σοσιαλδημοκράτης, Σάνα Μάριν, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, δήλωσε στα μέσα Απριλίου ότι η απόφαση θα λαμβανόταν σε μερικές εβδομάδες. Από την πλευρά της, η Φινλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τούτι Τουπουράινεν παραδέχτηκε ότι μια αίτηση είναι «πολύ πιθανή».
Η εισβολή στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα η φινλανδική και η σουηδική κοινή γνώμη να ταχθούν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ -πλέον- με μεγάλη πλειοψηφία για να γίνουν μέλη.