Συχνά, όπως δείχνουν τα απόρρητα έγγραφα από τα FinCEN Files, οι τράπεζες που διαχειρίζονται διασυνοριακές συναλλαγές γνωρίζουν λίγα έως και τίποτα για αυτούς που μεταφέρουν χρήματα -ακόμη και όταν πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Παράδειγμα, η περίπτωση μιας μυστηριώδους εταιρείας που ονομάζεται ABSI Securities.
Όπως φαίνεται από τα FinCEN Files, η ABSI προχώρησε σε συναλλαγές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσω της JPMorgan μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Ιουλίου 2015.
Σε αυτό περιλαμβάνονταν συναλλαγές από λογαριασμό της ABSI στην JP Morgan, ο οποίος έκλεισε το 2013, αλλά και μέσω λογαριασμών σε άλλες τράπεζες, με την JPMorgan να τους επιτρέπει να επεξεργάζονται συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ μέσω των δικών της λογαριασμών.
Υπάλληλοι από το τμήμα συμμόρφωσης της τράπεζας αποφάσισαν το 2015 να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη της ABSI, έπειτα από δημοσίευμα ρωσικού μέσου που ανέφερε ότι η εταιρεία συνδεόταν με έναν πρωταγωνιστή του υποκόσμου, τον Σεμιόν Μογκίλεβιτς, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «αφεντικό των αφεντικών» της ρωσικής μαφίας.
Το «αφεντικό των αφεντικών» στη λίστα των πλέον «δημοφιλών» καταζητούμενων το 2009 του FBI
Όταν το FBI περιέλαβε τον Μογκίλεβιτς στη λίστα των πλέον «δημοφιλών» καταζητούμενων το 2009, ανέφερε ότι η εγκληματική του οργάνωση εμπλέκεται σε διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, εκβιασμούς και δολοφονίες.
Μάταια έψαχναν στην JP Morgan
Τα απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι οι υπάλληλοι του τμήματος συμμόρφωσης της JP Morgan έψαχναν μάταια στα αρχεία τους και ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ποιος ήταν πίσω από την εταιρεία ή ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός της.
Ενώ αυτές οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, η JP Morgan είχε πολλούς λόγους να ψάξει την ABSI χρόνια νωρίτερα: λειτουργούσε ως εταιρεία-κέλυφος στην Κύπρο, που θεωρείται ένα σημαντικό κέντρο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κατευθύνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω της JP Morgan.
Ο Μογκίλεβιτς -ο οποίος εμφανίζεται στο «World's Most Wanted», μια σειρά ντοκιμαντέρ Netflix που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο- δεν ήταν δυνατό να προσεγγιστεί για να σχολιάσει σχετικά. Στο παρελθόν είχε πει: «Δεν είμαι ηγέτης ή ενεργός συμμετέχων σε καμία εγκληματική ομάδα».
Ποιοι συμμετέχουν στα FinCEN Files
Τα FinCEN Files περιλαμβάνουν περισσότερες από 2.100 αναφορές ύποπτης δραστηριότητας που έχουν υποβληθεί από τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες στο Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (Financial Crimes Enforcement Network - FinCEN) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί μια μονάδα πληροφοριών στην καρδιά του παγκόσμιου συστήματος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Το BuzzFeed News (www.buzzfeednews.com) έλαβε τα αρχεία και τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Το ICIJ οργάνωσε και συντόνισε μια ομάδα περισσότερων από 400 δημοσιογράφων από 110 μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες για τη διερεύνηση του κόσμου των τραπεζών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ενδεικτικά, στα μέσα ενημέρωσης που έλαβαν μέρος στα FinCEN Files περιλαμβάνονται:
- BBC - Ηνωμένο Βασίλειο
- LeMonde - Γαλλία
- Sueddeutsche Zeitung, NDR - Γερμανία
- L’Espresso - Ιταλία
- El Confidencial - Ισπανία
- Irish Times - Ιρλανδία
- NBC, Miami Herald - ΗΠΑ
- CBC/Radio Canada - Καναδάς
- The Indian Express - Ινδία
- Asahi Simbun - Ιαπωνία
- OCCRP (Διεθνής δημοσιογραφική ομάδα για θέματα Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς)
Το άρθρο έχει πνευματικά δικαιώματα και απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση του, με αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.