Οι φιλορώσοι αυτονομιστές παρέλασαν σήμερα (9/5) στη Μαριούπολη της Ουκρανίας με μια τεράστια κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, το ρωσικό σύμβολο πατριωτισμού.
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη Μαριούπολη μετέφεραν την κορδέλα αυτή σε μαύρο και πορτοκαλί χρώμα, την οποία από τις αρχές του 2000 φορούν εκατομμύρια Ρώσοι για να τιμήσουν τους Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με επικεφαλής τον αυτονομιστή ηγέτη τους, Ντενίς Πουσίλιν, η παρέλαση έγινε με τη... συνοδεία μιας κορδέλας μήκους 300 μέτρων. Σε μια φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση ο Πουσίλιν, διακρίνεται χαμογελαστός, μαζί με άλλα άτομα, τα οποία γράφει ότι είναι κάτοικοι της πόλης.
Ο Πουσίλιν φορά επίσης μια μικρή κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, σε σχήμα Ζ, το γράμμα που έγινε σύμβολο του πολέμου και ήταν γραμμένο πάνω στα ρωσικά θωρακισμένα οχήματα. «Μαζί με τους κατοίκους της Μαριούπολης σήμερα, Ημέρα της Νίκης, μεταφέραμε μια τεράστια κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, μήκους 300 μέτρων», έγραψε στην ανάρτηση.
Η Μαριούπολη είναι σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες συναντούν ακόμη αντίσταση στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών υπερασπιστών της πόλης.
Ουκρανία: Ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για Μαριούπολη και Μπούκα
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξαιτίας της κατάστασης στη Μαριούπολη, αλλά και σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Reuters.
«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί την επείγουσα προσοχή του Συμβουλίου δεδομένων των αναφορών για εγκλήματα πολέμου και μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις στην πόλη Μπούκα και άλλες περιοχές της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και τις συνεχιζόμενες αναφορές για μαζικές απώλειες στην πόλη της Μαριούπολης».
Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γεβχένια Φιλιπένκο, έγραψε την επιστολή της αυτή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Η επιστολή υπεγράφη από άλλες 55 χώρες και φέρει σημερινή (09/05) ημερομηνία.
Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την προστασία της από φασίστες. Κίεβο και Δύση υποστηρίζουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος και ότι ο πόλεμος είναι μια απρόκλητη επιθετική πράξη της Μόσχας.