Bloomberg: Πληθαίνουν οι «φίλοι» του Πούτιν στην Ευρώπη -Οι λαϊκιστές ηγέτες επιδιώκουν να χτυπήσουν την ΕΕ - iefimerida.gr

Bloomberg: Πληθαίνουν οι «φίλοι» του Πούτιν στην Ευρώπη -Οι λαϊκιστές ηγέτες επιδιώκουν να χτυπήσουν την ΕΕ

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: Mikhail Sinitsyn, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To Bloomberg σκιαγραφεί τους πολιτικούς συμμάχους τους Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους οποίους επιδιώκει να κάνει την Ευρώπη... χίλια κομμάτια.

Όταν η Σλοβακία έγινε μία από τις πρώτες χώρες του ΝΑΤΟ που παρέδωσαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας της χώρας αντιμετώπισε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτό που δεν περίμενε ήταν ότι θα διεξαγόταν έρευνα για κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία, και προδοσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάροσλαβ Ναντ είναι το αντικείμενο πέντε ποινικών καταγγελιών και μιας έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο αφότου ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στο αξίωμα με μια εκστρατεία που καλούσε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Ο Πούτιν βρίσκει πολιτικούς συμμάχους στην Ευρώπη

Είτε φυλακιστεί ο Ναντ για τη βοήθεια προς την Ουκρανία είτε όχι, η δύσκολη θέση του φωτίζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες σε έναν θύλακα της ηπείρου αναδύονται για να διασπάσουν την ενότητα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και να προσφέρουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν βολικούς συμμάχους σε μια κρίσιμη στιγμή, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomerg.

Το εθνικιστικό κύμα σε χώρες όπως η Σλοβακία, η Αυστρία και η Κροατία, μαζί με την Ουγγαρία, θέτει υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη προς την Ουκρανία, την ώρα που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ο Φίτσο, ο οποίος επισκέφθηκε τον Πούτιν στο Κρεμλίνο τον περασμένο μήνα για να συζητήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, δείχνει πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Μεταμόρφωσε τη Σλοβακία από πιστό σύμμαχο της Ουκρανίας σε μια χώρα που συχνά απηχεί το αφήγημα του Ρώσου ηγέτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Ευθυγραμμίζεται με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, εδώ και καιρό τον πιο αποτελεσματικό «διασπαστή» εντός της ΕΕ, ο οποίος αμφισβητεί επίμονα την υποστήριξη του μπλοκ προς την Ουκρανία και ζητά τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευνοϊκό πεδίο για τους λαϊκιστές και την ακροδεξιά

Οι πολίτες πιέζονται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, για την οποία πολλοί κατηγορούν τον πόλεμο. Αυτό τους έχει κάνει πιο επιρρεπείς στη ρητορική των ακροδεξιών παρατάξεων, οι οποίες έχουν καταφερθεί εναντίον της μετανάστευσης, έχουν καταγγείλει τη βοήθεια για την Ουκρανία και έχουν ευθυγραμμιστεί με την κυβέρνηση του Τραμπ. 

Στα δυτικά, η Αυστρία είναι έτοιμη να προτείνει τον πρώτο ακροδεξιό καγκελάριό της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Χέρμπερτ Κικλ έχει καταστήσει σαφές ότι η υποστήριξη των κυρώσεων έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή ουδετερότητα της χώρας.

Στο νότο, στην Κροατία, οι ψηφοφόροι επανεξέλεξαν αυτόν τον μήνα με συντριπτική πλειοψηφία τον πρόεδρο Ζόραν Μιλάνοβιτς, έναν πρώην σοσιαλδημοκράτη που έχει ξεσπάσει κατά της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, έχει ασκήσει βέτο στην εκπαίδευση των Ουκρανών αξιωματικών και έχει καταδικάσει την επέκταση του ΝΑΤΟ ως «βαθιά ανήθικη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μιλάνοβιτς έχει πιο περιορισμένες εξουσίες ως αρχηγός κράτους και κατήγγειλε από νωρίς τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι διεξάγουν έναν «πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Ρωσία» μέσω της Ουκρανίας, λόγια που του απέφεραν επαίνους από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κυβερνήσεις που υπήρξαν αξιόπιστοι εταίροι της Δύσης κινδυνεύουν και αλλού. Το πολιτικό κατεστημένο της Ρουμανίας περιήλθε σε περιδίνηση πέρυσι, όταν ένας ακροδεξιός, περιθωριακός υποψήφιος, ο Καλίν Γκεοργκέσκου, αναδύθηκε από την αφάνεια και κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η πορεία του αμβλύνθηκε όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας, επικαλούμενο προειδοποιήσεις ασφαλείας για ξένη ανάμειξη, ακύρωσε το αποτέλεσμα και προκήρυξε νέα ψηφοφορία για τον Μάιο.

Ο Γκεοργκέσκου, ο οποίος έχει καταφερθεί εναντίον του ΝΑΤΟ και έχει επαινέσει τόσο τον Τραμπ όσο και τον Πούτιν, εξαπέλυσε μύδρους κατά του κατεστημένου, αποκαλώντας την απόφαση του δικαστηρίου «πραξικόπημα», που ενορχηστρώθηκε από το «παγκοσμιοποιημένο σύστημα».

Η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία είναι δύο άλλες χώρες στην περιοχή όπου υποψήφιοι «κατά του κατεστημένου» μπορεί να επιστρέψουν στα αξιώματα, ακόμη και αν τα πρόσωπα αυτά δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με το Κρεμλίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις προηγείται κατά πολύ της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ ο δεξιός ηγέτης της αντιπολίτευσης της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, είναι ένα από τα φαβορί για τις εκλογές του επόμενου έτους.

Στη Βουλγαρία, ο επικεφαλής του κράτους, Ρούμεν Ράντεφ, ζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Δούρειος ίππος» της Ρωσίας

Η Σερβία, ένα μη μέλος της ΕΕ, όπου ο ισχυρός πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αντιμετωπίζει μαζικές διαμαρτυρίες μετά από δυστύχημα σε σιδηροδρομικό σταθμό, μπορεί να αποδειχθεί μια άλλη ιστορία. Αλλά η περιφερειακή μετατόπιση φάνηκε πιο έντονα στη Σλοβακία αυτόν τον μήνα.

Η κλιμάκωση της ρητορικής του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Φίτσο, αντανακλά ένα βαθύτερο πρόβλημα για την ΕΕ, με περισσότερους αξιωματούχους να πιέζουν για τα ρωσικά συμφέροντα αντί για ένα ενωμένο ευρωπαϊκό μπλοκ, σύμφωνα με τον Grigorij Meseznikov, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Μπρατισλάβα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έγιναν δούρειος ίππος, λαμβάνοντας αποφάσεις ευνοϊκές για τη Ρωσία που θα μπορούσαν να γίνουν απολύτως καταστροφικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Meseznikov, πολιτικός αναλυτής που παρακολουθεί τη Σλοβακία για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο Ναντ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας για τρία χρόνια, έως τον Μάιο του 2023, δήλωσε ότι στοχοποιείται επειδή απλώς εκπλήρωσε ένα καθήκον του ΝΑΤΟ, στέλνοντας πυρομαχικά, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και ένα πυραυλικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία.

Όμως ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι βαθύτερος από τη διάσπαση των γραμμών στο ουκρανικό μέτωπο. Θα μπορούσε να υπονομεύσει ολόκληρο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ