Φίλης στο iefimerida: Με ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν ακούει κανέναν -Απέχουμε από το σημείο γενικότερης σύρραξης - iefimerida.gr

Φίλης στο iefimerida: Με ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν ακούει κανέναν -Απέχουμε από το σημείο γενικότερης σύρραξης

Κωνσταντίνος Φίλης
Κωνσταντίνος Φίλης © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την αδιάλλακτη στάση του Ισραήλ, εν μέσω απειλών από το Ιράν, εκφράζει στο iefimerida.gr ο Κωνσταντίνος Φίλης.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι το Ισραήλ, εδώ και καιρό, δεν ακούει κανέναν. Κινείται σε μια πορεία «μοναχικού καβαλάρη» και έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις ΗΠΑ και μια σειρά κρατών που στηρίζουν το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το γεγονός ότι έχουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή να συντελείται εδώ και μήνες στη Γάζα είναι πρώτα απ’ όλα ανθρώπινα εξοργιστικό αλλά και διπλωματικά έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο», δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Νετανάχιου προσπαθεί να εμπλέξει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ»

Όπως λέει, διαβάζοντας πίσω από τα γεγονότα, ο Νετανάχιου προσπαθεί να εμπλέξει με κάποιον τρόπο το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, τη σιιτική οργάνωση στο Λίβανο που τροφοδοτείται από το Ιράν στην υφιστάμενη σύρραξη.

«Σαν να μην τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτού. Μόνο και μόνο για να διατηρηθεί ο ίδιος με νύχια και με δόντια στην εξουσία. Γιατί θυμίζω ότι η επίθεση των Ιρανών σε βάρος αμερικανικών στόχων ήταν συνέχεια της επίθεσης που έγινε από το Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν, στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν κάποια ηγετικά στελέχη των φρουρών της επανάστασης. Αυτό είναι πέραν από κάθε διπλωματική πρακτική. Πρέπει να το επισημάνουμε. Όχι για να δικαιολογήσουμε τι πρόκειται να ακολουθήσει αλλά για να ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή το «φυτίλι» στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής δεν το βάζουν μόνο οι Ιρανοί, μέσω των Χούθι, με όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα, δυστυχώς, σ αυτό συμβάλλει τα μέγιστα και η τωρινή κυβέρνηση του Ισραήλ και αυτό είναι πολύ προβληματικό», αναφέρει ο κ. Φίλης.

Απέχουμε από το σημείο γενικότερης σύρραξης

Ο ίδιος σχολιάζει ότι το Ισραήλ έχει πάψει να είναι ένας «φάρος δημοκρατίας» στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι στο ζήτημα του παλαιστινιακού, το οποίο είναι μεγάλο πλήγμα, δεν έχει πράξει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Ο γνωστός διεθνολόγος σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ δεν είναι ούτε «φάρος μετριοπάθειας» στην περιοχή, το αντίθετο. Αυτό με ανησυχεί. Δεν πιστεύω ακόμη ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο γενικότερης σύρραξης. Θέλω να το διευκρινίσω αυτό αλλά κάθε μέρα που περνάει είναι σίγουρα χειρότερη από την προηγούμενη. Μερικές φορές μπορεί το αναπότρεπτο να γίνει γεγονός μόνο και μόνο επειδή σε ώθησαν οι εξελίξεις σ’ αυτή την κατάσταση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε διαφορετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Τουρκία και στην επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κωνσταντίνος Φίλης επισημαίνει πως το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι ο απόλυτα κυρίαρχος του παιχνιδιού στο εσωτερικό της χώρας του επηρεάζει -όχι καταλυτικά- και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, από τη στιγμή που αισθάνεται «καυτή» την ανάσα του Ιμάμογλου.

«Από τη διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου μέχρι τη συνάντηση της 13ης Μαΐου έχει κυλήσει νερό κυρίως σε σχέση με τη θετική ατζέντα. Οπότε έχουν κάτι πάνω σ’ αυτό να παρουσιάσουν οι δυο ηγέτες. Η Τουρκία σ’ αυτό το διάστημα ξεφύγει από το πνεύμα της διακήρυξης των Αθηνών τουλάχιστον τρεις φορές σε σχέση με τα αμιγώς ελληνοτουρκικά. Για μένα, όμως, η μεγαλύτερη αγωνία μου έχει να κάνει με την Κύπρο», τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA).

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο

Και συνεχίζει: «Δεν πιστεύω ότι τα ελληνοτουρκικά θα διαφοροποιηθούν δραματικά. Θα μείνουμε σ’ αυτές τις συνθήκες ύφεσης τουλάχιστον μέχρι τις ελληνοαμερικανικές εκλογές, με εξάρσεις ρητορικής αλλά μέχρι εκεί. Όμως στο κυπριακό βλέπω ότι η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει την ανοχή της δύσης και όχι μόνο. Προσπαθεί να αξιοποιήσει την κόπωση του διεθνούς παράγοντα, γιατί πλέον συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή και εν συνεχεία την κατοχή του 37% του νησιού από την Τουρκία. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αυτό το τελευταίο είναι που πρέπει να αποφύγουμε και να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να δημιουργεί τετελεσμένα στην Κύπρο και τα ελληνοτουρκικά να μην επηρεάζονται αρνητικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ