Σφοδρές βροχοπτώσεις ξέπλυναν ηφαιστειακή τέφρα και φερτές ύλες μετά την έκρηξη ηφαιστείου στις κεντρικές Φιλιππίνες με αποτέλεσμα ποτάμια «κρύας λάβας» να πλημμυρίσουν ένα χωριό.
Η έκρηξη του ηφαιστείου Κανλαόν, στη νήσο Νέγκρος, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας εκτόξευσε στήλες τέφρας, βράχους και αέρα σε ύψος πέντε χιλιομέτρων υποχρεώνοντας τις Αρχές των Φιλιππίνων να ακυρώσουν δεκάδες πτήσεις και να απομακρύνουν εκατοντάδες περιοίκους.
Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν χείμαρρο γκρίζας λάσπης και βράχων, γνωστό ως «κρύα λάβα» ή «λαχάρ», να κατακλύζει το χωριό Μπιακναμπάτο στις κεντρικές Φιλιππίνες.
Kάτοικοι διακρίνονται στα πλάνα να βαδίζουν ξυπόλητοι στην πυκνή λάσπη σε κεντρικό δρόμο του χωριού, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το ηφαίστειο. «Το λαχάρ στους δρόμους φθάνει μέχρι το γόνατο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στιλς Φερνάντες της δημοτικής υπηρεσίας καταστροφών.
Μια μπουλντόζα και τρία ανατρεπόμενα φορτηγά επιστρατεύτηκαν για την απομάκρυνση της «κρύας λάβας», αφού σταμάτησε να ρέει, ενώ δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.
Τα «λαχάρ» είναι ροές ηφαιστειακών φερτών υλών, που εναποτίθενται στις πλαγιές ενός ηφαιστείου και απελευθερώνονται από τη δυνατή βροχή ή το λιώσιμο του χιονιού. Μπορούν να θάψουν ολόκληρα χωριά.
«Εξακολουθούμε να προσδιορίζουμε την έκταση και τον όγκο του λαχάρ», δήλωσε ο Τερεσίτο Μπακολκόλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, προειδοποιώντας τους κατοίκους του χωριού ότι το λαχάρ περιέχει ηφαιστειακή τέφρα και είναι «επικίνδυνο».