Η επιδημία του κορωνοϊού προσθέτει ένα ακόμη ανεπιθύμητο στοιχείο στη θαλάσσια μόλυνση στα ανοιχτά της πόλης Μπαουάν, ενός δημοφιλούς προορισμού για καταδύσεις στην επαρχία Μπατάνγκας των Φιλιππίνων.
Οι τακτικοί επισκέπτες και οι ντόπιοι έχουν αναφέρει μια αύξηση στον αριθμό των μασκών και των ασπίδων προσώπου που περισυλλέγονται από τον πυθμένα της θάλασσας.
«Πιθανόν να συμβαίνει επειδή κάποιοι τουρίστες που επιβιβάζονται στη βάρκα τυλίγουν τη μάσκα τους στο ένα τους αυτί με αποτέλεσμα να βγαίνει ή άλλοι απλώς δεν την πετάνε εκεί που πρέπει», λέει ο Αρνέλ Βεργκάρα, ένας Φιλιππινέζος επαγγελματίας δύτης, ο οποίος πραγματοποιεί καταδύσεις στην περιοχή την τελευταία δεκαετία.
«Περισσότερο έχει πληγεί η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής»
Η Καρμέλα Σεβίγια, μια ιδιοκτήτρια ενός θερέτρου και δασκάλα καταδύσεων, λέει ότι οι μάσκες προστίθενται στις πλαστικές σακούλες και σακουλάκια, στις πάνες και στα υλικά συσκευασίας που μολύνουν τις θάλασσες της περιοχής την εποχή των μουσώνων.
«Νομίζω ότι θα βλέπουμε συχνότερα μάσκες. Πιστεύω ότι θα φοράμε μάσκες για καιρό», σχολιάζει. Από την πλευρά του, ο Τζίρο Μαρανάν, ένας αξιωματούχος του τουριστικού γραφείου στην επαρχία Μπατάνγκας, δήλωσε ότι οι αρχές είναι ενήμερες για το ζήτημα και ηγούνται πρωτοβουλιών καθαρισμού.
«Περισσότερο έχει πληγεί η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής», λέει ο ίδιος. Η Μαριάν Λεντέσμα, μια ακιβίστρια της Greenpeace στις Φιλιππίνες, λέει ότι η κακή διαχείριση απορριμμάτων από τη χώρα έχει οδηγήσει στη συγκέντρωσή τους στους παραποτάμους της.