Στην επιφάνεια αναδύθηκε μια πόλη σχεδόν τριών αιώνων στις Φιλιππίνες καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού στέγνωσαν μερικώς ένα μεγάλο φράγμα.
Η πόλη Πανταμπανγκάν βυθίστηκε στη δεκαετία του 1970 για την ανέγερση ενός ταμιευτήρα υδάτων, αλλά αναδύεται από τα νερά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν το θερμόμετρο εκτινάσσεται στα ύψη, όπως το τελευταίο διάστημα, κι επικρατεί ξηρασία, όπως μεταδίδει το BBC.
Η ανάδυση της πόλης από τα νερά σημειώνεται καθώς σχεδόν η μισή επικράτεια των Φιλιππίνων βιώνει έντονη ξηρασία με τον υδράργυρο να αγγίζει σε ορισμένες περιοχές τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει μείνει ποτέ η πόλη πάνω από τα νερά αφότου κατασκευάστηκε το φράγμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρλον Παλαντίν, μηχανικός της κρατικής υπηρεσίας διαχείρισης των φραγμάτων των Φιλιππίνων.
Κλειστά σχολεία και τηλεργασία λόγω του ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες
Το κύμα ακραίου καύσωνα έχει ανατρέψει την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων των Φιλιππίνων, καθώς τα σχολεία παραμένουν εδώ και μέρες κλειστά ενώ οι υπάλληλοι γραφείων καταφεύγουν στην τηλεργασία.
Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσοίωνες καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται ακόμη περισσότερη ζέστη στις Φιλιππίνες σε μια περίοδο ζέστης και ξηρασίας που επιτείνει το φαινόμενο Ελ Νίνιο κι η ασυνήθιστη αύξηση της θερμοκρασίας επιφανείας στον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Η γενική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις Φιλιππίνες είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Η ζέστη που βιώνουμε μπορεί να ανεβεί σταδιακά τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο Μπένισο Εσταρέχα της κρατικής μετεωρολογική υπηρεσίας Pagasa στο βρετανικό δίκτυο. «Βλέπουμε ότι η στάθμη των υδάτων στα φράγματά μας θα πέσουν, συμπεριλαμβανομένου του Παναμπανγκάν και άλλων περιοχών», πρόσθεσε ο μετεωρολόγος. Η στάθμη του νερού εκεί έχει πέσει κατά σχεδόν 50 μέτρα από το κανονικό υψηλό επίπεδο των 221 μέτρων βάσει επίσημων στοιχείων.
Τα ερείπια της πόλης άρχισαν να αναδύονται στην επιφάνεια τον Μάρτιο εν μέσω πενιχρών βροχοπτώσεων στην περιοχή, όπως είπαν οι Αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η επανεμφάνιση των ερειπίων έχει προσελκύσει τουρίστες στην πόλη, περίπου 202 χιλιόμετρα, βόρεια της πρωτεύουσας, Μανίλα.
Πέρα από τις Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές έχει διακόψει τη λειτουργία των σχολείων επηρεάζοντας 33 εκατομμύρια μαθητές.
Στην Ταϊλάνδη, 30 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Απριλίου έναντι 37 συνολικά την περασμένη χρονιά, ενώ στα σύνορα της Μιανμάρ, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου.