Παρελκυστική κίνηση τακτικής, που μάλιστα παραβιάζει ακόμα και τους άγραφους νόμους του πολέμου, φαίνεται να ήταν η ρωσική αποχώρηση από το Φιδονήσι.
Στις 30 Ιουνίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από το στρατηγικής σημασίας νησί στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο έγινε θέατρο των μαχών ουκ ολίγες φορές από την έναρξη της εισβολής.
Η Μόσχα στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «βήμα καλής θέλησης» με την αποχώρηση αυτή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταφορές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.
Ωστόσο, και ενώ δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες από την αποχώρηση, οι Ουκρανοί καταγγέλλουν σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Φιδονήσι, και μάλιστα με βόμβες φωσφόρου, από μαχητικά Su-30.
Το μήνυμα των Ουκρανών συνοδεύεται από ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένα αεροπλάνο να πετά πάνω από το νησί και να ρίχνει τουλάχιστον δύο βόμβες, που αφήνουν λεπτές, λευκές γραμμές στον ουρανό.
Οι βόμβες φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα που απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εναντίον πολιτικών στόχων, όχι όμως και εναντίον στρατιωτικών, με βάση μια σύμβαση που υπογράφηκε στη Γενεύη το 1980.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι τις έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες και εναντίον αμάχων, κάτι που ο ρωσικός στρατός διαψεύδει κατηγορηματικά.
Εφόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί αυτοί, τότε πρόκειται προφανώς για μια ανήθικη, ακόμα και για τον πόλεμο, ενέργεια της Ρωσίας, προκειμένου με δικαιολογία το «κοινό καλό» -δηλαδή την εξαγωγή σιτηρών- να χτυπήσει σφοδρά τις ουκρανικές δυνάμεις, θέλοντας να πάρει εκδίκηση για τις βαρύτατες απώλειες που γνώρισε τις τελευταίες εβδομάδες στο ίδιο σημείο της Μαύρης Θάλασσας...