Η ΕΕ φέρεται να προωθεί μια φαρμακευτική μεταρρύθμιση με στόχο να φέρει πιο γρήγορα και με λιγότερα χρήματα νέα φάρμακα στους ασθενείς.
Με το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων να γίνεται ολοένα και πιο ορατό στον ευρωπαϊκό χώρο, η ΕΕ θέλει να βρει έναν τρόπο ώστε να δώσει στους καταναλωτές πρόσβαση σε περισσότερα φάρμακα, πιο γρήγορα και με λιγότερα χρήματα.
Όπως σημειώνει το Politico, όμως, το σχέδιο που φαίνεται να έχει «στα σκαριά» θα οδηγήσει σε μάχη με τη φαρμακοβιομηχανία.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο του σχεδίου αναθεώρησης της νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει πρόθυμη να καταρρίψει τα προνόμια που απολαμβάνουν επί του παρόντος οι φαρμακοβιομηχανίες, επιτρέποντας στα γενόσημα φάρμακα να εισέλθουν νωρίτερα στην αγορά, μειώνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές.
Μείωση του χρόνου κυκλοφορίας των φαρμάκων χωρίς ανταγωνισμό προτείνει η ΕΕ
Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν προτείνει τη μείωση του χρόνου που έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για να πουλήσουν τα φάρμακά τους χωρίς ανταγωνισμό.
Αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα με δικαίωμα ευρεσιτεχνίας έχουν στη διάθεσή τους 10 χρόνια για να πουλήσουν ένα νέο φάρμακο χωρίς ανταγωνισμό, μετά από τα οποία οι ανταγωνιστές μπορούν να λανσάρουν τα γενόσημα φάρμακα, που μειώνουν γρήγορα τις τιμές -και τα κέρδη.
Η ΕΕ θέλει να μειώσει την περίοδο αυτή κατά δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι φθηνότερα φάρμακα θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αγορά νωρίτερα, συμβάλλοντας έτσι στη μεγαλύτερη πρόσβαση περισσότερων ανθρώπων στα φάρμακα.
Η Κομισιόν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανισότητα στην πρόσβαση στα φάρμακα που μαστίζει την ΕΕ
Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόσθετο κώλυμα... Σύμφωνα με το προσχέδιο που βρέθηκε στα χέρια του Politico, οι εταιρείες που διαθέτουν τα φάρμακά τους σε όλες τις αγορές της ΕΕ παίρνουν πίσω μέρος (αλλά όχι όλο) από αυτόν τον χρόνο.
Αυτό συμβαίνει επειδή η ΕΕ θέλει επίσης να εξομαλύνει τις ανισότητες στην πρόσβαση στα φάρμακα που μαστίζουν το μπλοκ.
Αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς στη Γερμανία λαμβάνουν νέα φάρμακα δύο χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο, από τους ασθενείς στην Πολωνία ή τη Ρουμανία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν την εμπειρία και τους μηχανισμούς για να πρωτοστατήσουν στην περίπλοκη δουλειά της αποζημίωσης νέων φαρμάκων και εν μέρει επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες γνωρίζουν ότι θα πετύχουν καλύτερη προσφορά στις πλουσιότερες χώρες, γι' αυτό και επιλέγουν πρώτα αυτές. Οι τιμές που σημειώνονται εκεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαπραγμάτευση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αλλά για την Κομισιόν, που αποβλέπει στην οικοδόμηση μιας «ένωσης υγείας», η ανισότητα κλονίζει...
Χαμόγελα στους καταναλωτές για την πρόταση της ΕΕ, αντιδράσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες
Ομάδες καταναλωτών και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών χαιρέτισαν σε γενικές γραμμές τις κινήσεις.
Η Ancel la Santos Quintano, ανώτερη υπεύθυνη για την πολιτική υγείας στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), δήλωσε ότι η πρόταση είναι «θετική» και ότι θα επιτρέψει στους ασθενείς ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.
Η Rosa Castro, επικεφαλής υπεύθυνη πολιτικής για τη ΜΚΟ European Public Health Alliance, συμφώνησε: «Για δεκαετίες, οι φαρμακευτικές εταιρείες απολάμβαναν μια ποικιλία από πολύ γενναιόδωρα κίνητρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι σημαντικό ότι αυτά τα κίνητρα τώρα ρυθμίζονται σωστά».
Όπως γίνεται αντιληπτό, αντιδράσεις έχουν ήδη εκφράσει μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και εκπρόσωποι του κλάδου, θέτοντας ως κύριο επιχείρημα το γεγονός ότι η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ και της Κίνας σε έρευνα και ανάπτυξη.
Η νομοθετική πρόταση της ΕΕ θα κατατεθεί σε περίπου δύο μήνες, με τους λομπίστες που εκπροσωπούν τη φαρμακοβιομηχανία να επιχειρούν να κάνουν μια τελευταία κίνηση για να επηρεάσουν το σχέδιο.