Ανοικτή παραμένει η σύνθεση της επόμενης κυβερνητικής συμμαχίας μετά την αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση κι ενώ είναι σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε μια βραδιά – θρίλερ των γερμανικών εκλογών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος από τα δύο δίκτυα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης θεωρητικά τουλάχιστον παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του Όλαφ Σολτς και των δύο αδελφών κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης, αλλά πιθανότερο είναι το σενάριο μιας τρικομματικής συμμαχίας, που περιορίζεται σε δύο ή το πολύ τρεις συναστρίες.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forschungsgruppe Wahlen το 55% των Γερμανών θα προτιμούσε μια νέα κυβερνητική συμμαχία υπό τους Σοσιαλδημοκράτες (+19% σε σχέση με το 2017), το 36% θα ήθελε να ηγείται η κεντροδεξιά του νέου συνασπισμού και το 9% δήλωσαν αναποφάσιστοι.
Συνασπισμός «φανάρι» SPD, Πρασίνων και Φιλελευθέρων
Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν κοινό έδαφος σε πολλά σημεία της ατζέντας τους όπως π.χ. στο θέμα της αύξησης των φόρων επί των πλουσίων ή στο θέμα της χαλάρωσης του «φρένου στο χρέος». Ως εκ τούτου θα χρειαστεί κάποια προσπάθεια από τους Φιλελεύθερους για να συγκυβερνήσουν με το SPD και τους Πράσινους. Ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει βάλει ως στόχο να αποτρέψει μια στροφή προς τα αριστερά της πολιτικής με αύξηση των φόρων επί των υψηλών εισοδημάτων, αλλά δεν αποκλείει έναν συνασπισμό φανάρι (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο από τα χρώματα των κομμάτων», μόνον που οι Φιλελεύθεροι θα απαιτήσουν ένα πολύ υψηλό αντάλλαγμα, εν προκειμένω, όπως το πόστο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.
Η σύγκλιση σε πολλά σημεία μεταξύ SPD και Πρασίνων δεν σημαίνει από την άλλη ότι τα βρίσκουν σε όλα. Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Σολτς δεν συναινεί προς το παρόν σε ταχύτερη απεξάρτηση από τον άνθρακα νωρίτερα από το 2038. Πάντως σε επίπεδο κρατιδίων – εν προκειμένω στη Ρηνανία Παλατινάτο – ο συνασπισμός «φανάρι» έχει δοκιμαστεί.
Συνασπισμός «Τζαμάικα» CDU/CSU, Πρασίνων και Φιλελεύθερων
Σε μια τέτοια κυβερνητική συμμαχία θα ήταν οι Πράσινοι που θα καλούνταν να βάλουν αρκετό νερό στο κρασί τους, αφού μεταξύ των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης και θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να φρενάρουν τις επιδιώξεις του διδύμου Μπέρμποκ -Χάρμπεκ αναφορικά με την κοινωνική πολιτική και την πολιτική για το κλίμα.
Συγκρότηση συνασπισμού «Τζαμάικα» είχε επιχειρηθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία και πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν εκκωφαντικά καθώς οι Φιλελεύθεροι στήλωσαν τα πόδια την τελευταία στιγμή.
Μια τέτοια αποτυχία δύσκολα θα μπορούσε να επιτρέψει ο Λίντνερ να επαναληφθεί, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, οι διαφορές στο πρόγραμμα με τους Πράσινους παραμένουν, ειδικά επειδή οι τελευταίοι ζητούν πολλά περισσότερα από τις γερμανικές βιομηχανίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Πάντως ένας τέτοιος συνασπισμός «Τζαμάικα» έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν. Στο αποψινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών – το λεγόμενο «Γύρο των Ελεφάντων» - ο Λίντνερ πέταξε την ιδέα να συζητήσουν πρώτα οι Φιλελεύθεροι με τους Πράσινους, δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ του εκσυγχρονισμού της Γερμανίας και να αποφασίσουν με ποιο από τα δύο κόμματα εξουσίας θα μπορέσουν να εφαρμόσουν πολλά από τα σχέδιά τους. Σε περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση αυτή, τότε Πράσινοι και Φιλελεύθεροι θα κρίνουν αν ο επόμενος συνασπισμός θα έχει τα χρώματα του «φωτεινού σηματοδότη» ή της σημαίας της Τζαμάικα.
Μεγάλος συνασπισμός
Μεταξύ των δύο εταίρων στην απερχόμενη κυβέρνηση Μέρκελ δεν υπάρχουν ανυπέρβλητες διαφορές, αλλά ειδικά οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ιδιαίτερη διάθεση να συμμετάσχουν εκ νέου σε μεγάλο συνασπισμό με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης.
Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά, ειδικά σε περίπτωση που οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι στυλώσουν τα πόδια στις διαβουλεύσεις για την νέα κυβερνητική συμμαχία.
Συνασπισμός «κόκκινο – πράσινο – κόκκινο»
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος μια σύμπραξη των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και το αριστερό Die Linke είναι μάλλον απίθανη, αφού δεν βγαίνουν τα νούμερα. Αλλά ακόμη κι αν τα τρία αυτά κόμματα εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία, και πάλι θα ήταν δύσκολο κυρίως λόγω της στάσης του αριστερού κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Το κόμμα αυτό συνεχίζει να απορρίπτει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Ωστόσο, σε άλλους τομείς, όπως στην κοινωνική πολιτική, το συνταξιοδοτικό, την περίθαλψη αλλά και στο φορολογικό υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία μεταξύ των τριών αυτών κομμάτων.