Μειώθηκαν τα fake news για τον κορωνοϊό, αλλά αυξήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία -Τα στοιχεία - iefimerida.gr

Μειώθηκαν τα fake news για τον κορωνοϊό, αλλά αυξήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία -Τα στοιχεία

Εικόνα με fake news
Εικόνα με fake news/ Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα fake news για τον κορωνοϊό μειώθηκαν, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά αυξήθηκε η παραπληροφόρηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων έκανε ανάρτηση στο Twitter ενημερώνοντας ότι κυκλοφόρησε το ένατο μπρίφινγκ με τον έλεγχο δεδομένων. Σε αυτή τη μηνιαία έκθεση επισημαίνεται ότι πέφτει κατακόρυφα η παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό σε αυτό το στάδιο της πανδημίας αλλά αυξάνεται, στην ΕΕ, η παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία για την παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων, η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο, τον Φεβρουάριο του 2022 και σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η μείωση στην παραπληροφόρηση φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ καθώς και με την ανάδειξη, στα τέλη Φεβρουαρίου, ενός νέου κύριου θέματος.

fake news για κορωνοϊό

Από την άλλη, η παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε «έκρηξη» στο τέλος του Φεβρουαρίου 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός πως τον Φεβρουάριο, ορισμένοι οργανισμοί είχαν ήδη υψηλότερο ποσοστό άρθρων αφιερωμένα στην παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά σε άρθρα για τα fake news για τον κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
fake news για πόλεμο στην Ουκρανία

Οι 4 ψεύτικες ιστορίες με τη μεγαλύτερη διάδοση στην ΕΕ τον Ιανουάριο

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων, υπάρχουν τέσσερις ψεύτικες ιστορίες με τη μεγαλύτερη διάδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον Ιανουάριο.

Οι τέσσερις ψεύτικες ιστορίες:

  • Η αυστριακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με ψεύτικα πτώματα (ζωντανούς ηθοποιούς) για να δικαιολογήσει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Το ίδιο ψευδές περιεχόμενο χρησιμοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στο πλαίσιο θεωριών συνωμοσίας ότι δεν υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία και τα θύματα στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, είναι ηθοποιοί.
  • Την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία δεν επιτέθηκε σε στόχους αμάχων.
  • Εικόνες και βίντεο βιντεοπαιχνιδιών χρησιμοποιήθηκαν για την απεικόνιση των ρωσικών επιχειρήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
  • Βίντεο με κονβόι φορτηγών διαδόθηκαν ως υποτιθέμενες διαδηλώσεις από φορτηγατζήδες σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ κατά των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, παρόμοια με τα «Κονβόι της Ελευθερίας» στον Καναδά.
fake ιστορίες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί, στα αγγλικά, ολόκληρο το pdf:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ