Σε οδυνηρές αποκαλύψεις για την αποτυχία του Facebook να σταματήσει την πολιτική χειραγώγηση σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα από την πλατφόρμα του προέβη μια πρόσφατα απολυθείσα υπάλληλος του κολοσσού.
Σε υπόμνημα 6.600 λέξεων, που έγραψε την τελευταία μέρα στο πόστο της, η ειδική στην ανάλυση δεδομένων Σόφι Ζανγκ υποστηρίζει ότι το Facebook αγνοούσε κατά βάση ή δεν έδινε προτεραιότητα στη διαγραφή fake λογαριασμών, που χρησιμοποιούνταν για τη χειραγώγηση εκλογικών αποτελεσμάτων και τη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ανά την υφήλιο. Οι προϊστάμενοί της, όπως λέει, της είχαν αναθέσει να κρίνει εκείνη, χωρίς στήριξη από διευθυντικά στελέχη, σε ποια από τα κρίσιμα ζητήματα που εντόπιζε σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ινδία, το Ιράκ, η Ινδονησία, το Ελ Σαλβαδόρ και αναρίθμητες ακόμη χώρες, θα έδινε προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να ξεγλιστρούν από το ραντάρ fake ομάδες επηρεασμού της κοινής γνώμης.
Η Ζανγκ εντόπισε fake λογαριασμούς στο Facebook, που χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και του προέδρου της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Χερνάντεζ, αλλά και στη Βολιβία και τον Ισημερινό και, όπως λέει, χρειάστηκε να περάσει έως και ένας χρόνος για να αναλάβει δράση η εταιρεία της.
Η ίδια και η ομάδα της απομάκρυναν 10,5 εκατομμύρια «ψευδείς αντιδράσεις» και «οπαδούς» από τους λογαριασμούς πρωτοκλασάτων πολιτικών στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ στις εκλογές του 2018, σύμφωνα με το Buzzfeed. Κι όπως λέει, η υγεία της χειροτέρευσε υπό το βάρος του όγκου εργασίας που της είχε ανατεθεί χωρίς στήριξη.
Στο υπόμνημά της γράφει ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έδινε προτεραιότητα σε δίκτυα που δραστηριοποιούνταν στις ΗΠΑ και τη δυτική Ευρώπη κι όχι σε άλλες χώρες, αλλά, όπως λέει η ίδια, αυτό δεν γινόταν «από κακόβουλη πρόθεση» εκ μέρους του Facebook, αλλά λόγω αδιαφορίας, αφού η προσοχή στρεφόταν κυρίως σε περιστατικά που θα έκαναν ντόρο στη Δύση και θα μπορούσαν να βλάψουν τη δημόσια εικόνα της εταιρείας.
Η ίδια υποστηρίζει ότι ένας ερευνητής του ΝΑΤΟ έφερε στο Facebook αποδεικτικά στοιχεία για ρωσική εμπλοκή υπέρ «μιας υψηλού προφίλ πολιτικής προσωπικότητας στις ΗΠΑ» και ότι χρειάστηκε να απειλήσει ο ερευνητής αυτός ότι θα αποκαλύψει τα στοιχεία στο Κογκρέσο την επομένη, για να δώσει η εταιρεία στη Ζανγκ την εντολή να τα διερευνήσει.
Οπως αναφέρει το Buzzfeed, το είδος των δραστηριοτήτων, στις οποίες αναφέρεται η Ζανγκ στο υπόμνημά της, είναι παρόμοιες με εκείνες της Ρωσίας το 2016, όταν επιχείρησε να επηρεάσει την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ.