Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, καθώς μπήκε και τέταρτη υπογραφή από γερουσιαστή των ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις έδωσε το «πράσινο φως», μετά τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλους δύο. Πλέον, όπως αναφέρει μέσω Twitter, «αναμένεται η επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
Ουσιαστικά η διαδικασία απόκτησης των F35 προχωρά και αναμένεται η τυπική και επίσημη ανακοίνωση του State Department.
Επί της ουσίας, πρόκειται για «ψήφος εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη και στην πολιτική που ακολούθησε» όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές «και μάλιστα την επάυριο των τουρκικών εκλογών, που δείχνει πόση σημασία αποδίδουν οι ΗΠΑ στην ενίσχυση της σχέσης τους με την Ελλάδα».
Πριν από λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας αναφορικά με την επικείμενη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας ότι η αμυντική συνεργασία Ουάσιγκτον-Αθήνας βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και κάνει την ευρύτερη περιοχή πιο ασφαλή.
Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για την έγκριση αμυντικών συμβάσεων, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσεγγίζει σε πρώτη φάση ανεπίσημα το Κογκρέσο προκειμένου να παρουσιάσει τη προτεινόμενη πώληση και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Αμερικανών νομοθετών. Εάν και δεν δεσμεύεται από τη διαδικασία, η κυβέρνηση είθισται να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τη γνώμη του Κογκρέσου και έτσι να μην έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση για την έγκριση των αμυντικών συμβάσεων. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο είναι που έχει βαλτώσει η αναβάθμιση των F-16, την οποία προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία μέχρι και αυτή τη στιγμή.
Οι τέσσερις νομοθέτες που άνοιξαν τον δρόμο για τα F-35
Από την πλευρά του Κογκρέσου, καθοριστικό ρόλο παίζουν στην ουσία οι τέσσερις νομοθέτες που διοικούν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας αντίστοιχα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τους:
- Μάικ Μακόλ, Ρεπουμπλικάνος, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
- Γκρέγκορι Μικς, Δημοκρατικός, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
- Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας
- Τζιμ Ρις, Ρεπουμπλικάνος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας