Η Κίνα και ο ΠΟΥ θα μπορούσαν να δράσουν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά ώστε να περιορίσουν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα αποτυπώνει νέα ανεξάρτητη έρευνα.
Η επιτροπή για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση στην πανδημία, με βάση την Ελβετία, στη δεύτερη αξιολόγησή της αποφαίνεται πως το Πεκίνο θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό στην εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας, όταν τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ουχάν.
Άλλωστε, βρετανικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, πως οι Αρχές έλεγαν ψέματα στους γιατρούς και τους νοσοκόμους αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, όταν πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία στην Κίνα.
Ωστόσο, η Κίνα απαντά πως, παρότι υπάρχει πάντοτε χώρος για βελτίωση, δεν αποδέχεται τις επικρίσεις πως η αντίδρασή της ήταν ιδιαίτερα αργή και άστοχη. «Νομίζω πως κάθε χώρα, είτε αυτή είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία και κάθε άλλη, θα έπρεπε να προσπαθήσει να κάνει τα πράγματα πιο σωστά, γιατί δεν υπάρχει ποτέ το τέλειο, αλλά το καλύτερο, όταν αναφερόμαστε σε θέματα δημόσιας υγείας» σημείωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσούνγινγκ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να μεταρρυθμιστεί
Επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής είναι η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλαρκ, και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ. Και οι δύο άσκησαν κριτική και προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι λιγότερο ισχυρός, και υποχρηματοδοτημένος, και πρέπει να μεταρρυθμιστεί προκειμένου να έχει στη διάθεσή του πόρους που θα τον καταστήσουν πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή που αξιολογεί τον ΠΟΥ και την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία της νόσου COVID-19.
«Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά για να κάνουμε συγκεκριμένες συστάσεις για να βοηθήσουμε τον κόσμο να ανταποκριθεί ταχύτερα και καλύτερα στο μέλλον», δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης της επιτροπής. «Πραγματικά, πιστεύω ότι ο ΠΟΥ μπορεί να μεταρρυθμιστεί», συνέχισε.
Ο ΠΟΥ καθυστέρησε να σημάνει «συναγερμό»
Στην ίδια έκθεση σημειώνεται πως ο ΠΟΥ δεν χαρακτήρισε την επιδημία του κορωνοϊού πανδημία, παρά στις 11 Μαρτίου, έπειτα από δεκάδες ειδικούς και γιατρούς που καλούσαν σε μια τέτοια ενέργεια τον οργανισμό.
«Παρότι ο όρος ''πανδημία'' δεν χρησιμοποιείται με βάση τον Διεθνή Κανονισμό Υγείας, η αναφορά του χρησιμεύει ώστε να δοθεί η απαραίτητη προσοχή και βαρύτητα σε ένα υγειονομικό περιστατικό», σημειώνει η έκθεση.