Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από την Τουρκία να λάβει ορισμένα σημαντικά βήματα για την καλύτερη καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων.
Η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της.
Η εκθεση για την Τουρκία
Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) δημοσίευσαν σήμερα την τελευταία τους έκθεση που αξιολογεί την εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Τουρκία για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1.466 θύματα εμπορίας ταυτοποιήθηκαν επίσημα στην Τουρκία μεταξύ 2019 και 2023, αριθμός που αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Η κύρια μορφή εκμετάλλευσης παρέμεινε η σεξουαλική εκμετάλλευση (52%), ακολουθούμενη από την εργασιακή εκμετάλλευση (30%), τον καταναγκαστικό γάμο (9%) και την εξαναγκαστική επαιτεία (6%). Οι κύριες χώρες προέλευσης των θυμάτων εμπορίας ήταν η Συρία, το Ουζμπεκιστάν και το Αφγανιστάν, ακολουθούμενες από την ίδια την Τουρκία.
Η έκθεση εντοπίζει κάποια πρόοδο που σημείωσαν οι τουρκικές αρχές, ωστόσο επισημαίνει μια σειρά από «πιεστικές ανησυχίες που απαιτούν άμεση δράση». Η Τουρκία καλείται να υιοθετήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας ανθρώπων, με σαφώς καθορισμένους στόχους, δραστηριότητες και επαρκή προϋπολογισμό.
Η Τουρκία, που είναι ένα από τα 46 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλείται επίσης να ενισχύσει την προστασία των παιδιών από την εμπορία και να ενισχύσει την ανίχνευση της εμπορίας μέσω συνοριακών ελέγχων, ιδίως στο πλαίσιο της αυξημένης μετανάστευσης.
Επιπλέον, η έκθεση τονίζει την ανάγκη για βελτιωμένη υποστήριξη και βοήθεια στα θύματα. Προτρέπει επίσης τις τουρκικές αρχές να βελτιώσουν την έρευνα και τη δίωξη υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων και να υιοθετήσουν μια ειδική νομική διάταξη που θα επιτρέπει τη μη τιμωρία των θυμάτων για εγκλήματα που αναγκάστηκαν να διαπράξουν.
Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες εφαρμόζουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ