Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε, με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους βελτιωμένους κανόνες για τα καθήκοντα του Διαμεσολαβητή.
Τι κάνει ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής;
Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διερευνά καταγγελίες για κακοδιοίκηση από πλευράς οργάνων ή άλλων υπηρεσιών της ΕΕ. Τις καταγγελίες αυτές μπορούν να υποβάλλουν πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι χωρών της ΕΕ, ή ακόμα ενώσεις ή επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην ΕΕ. Με την κακοδιαχείριση εννοείται η διακριτική μεταχείριση, η κατάχρηση εξουσίας, η απουσία ή άρνηση ενημέρωσης, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση και οι παράτυπες διαδικασίες. Ο Διαμεσολαβητής εκλέγεται από το Ευρωκοινοβούλιο για μια πενταετή θητεία, ανανεώσιμη. Αυτήν την στιγμή το αξίωμα του Διαμεσολαβητή κατέχει η Έμιλυ Ο Ράιλι.
Οι νέοι κανόνες για τον Διαμεσολαβητή
Με 623 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 61 αποχές, οριοθετούνται εκ νέου οι εξουσίες το γραφείου του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.
Οι νέοι κανόνες ευθυγραμμίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων του Διαμεσολαβητή με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο Διαμεσολαβητής θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις δικές του έρευνες όποτε κρίνει απαραίτητο και θα μπορεί να προτείνει λύσεις στα ζητήματα που εγείρει μια έρευνα, ειδικά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων, συστημικών ή ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων κακοδιαχείρισης. Επίσης, οι κανόνες αποσαφηνίζουν τους όρους πρόσβασης σε έγγραφα και τους όρους συνεργασίας με τις αρχές των κρατών μελών και με θεσμικά όργανα, οργανισμούς και υπηρεσίες της Ένωσης. Τέλος, προβλέπονται διατάξεις για την προστασία των θυμάτων παρενόχλησης και καταγγελίας. Με λίγα λόγια, ο Διαμεσολαβητής αποκτά περισσότερες δυνατότητες στην διεξαγωγή έρευνας αλλά και ευρύτερα περιθώρια για πρωτοβουλία.
Οι νέοι κανόνες αναμένεται να υπογραφούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, σήμερα, Πέμπτη και θα τεθούν σε ισχύ την πρώτη μέρα του μήνα που θα ακολουθήσει από τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.