Παρότι δεν υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός στρατός και οι πολιτικές άμυνας παραμένουν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών, η ΕΕ έχει καταφέρει να ενισχύσει σημαντικά την αμυντική συνεργασία.
Από το 2016, η ΕΕ έχει σημειώσει αισθητή πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών που ενθαρρύνουν τη διακρατική συνεργασία και ενισχύουν τις αμυντικές ικανότητες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με ειδική έρευνα του Ευρωβαρομέτρου του 2017, το 75% των πολιτών τάσσεται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και το 55% υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού.
Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως ζητήσει την πλήρη αξιοποίηση των διατάξεων της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια αμυντική ένωση. Προωθεί σταθερά τη διακρατική συνεργασία, την αύξηση των επενδύσεων και τη συγκέντρωση των πόρων για τη δημιουργία συνεργιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών.
Οι προκλήσεις για την Ευρώπη
Εξαιρουμένων των πρακτικών προκλήσεων, η ΕΕ πρέπει να συμφιλιώσει διαφορετικές παραδόσεις και στρατηγικές προσεγγίσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης αλλά και την υποστήριξη της ανάπτυξης μιας μελλοντικής αμυντικής συνεργασίας, το Κοινοβούλιο προτείνει την εκπόνηση ενός Λευκού Βιβλίου για την πολιτική άμυνας της ΕΕ.