Η ανάκαμψη από την πανδημία παραμένει προτεραιότητα του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις του με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2022.
Ο επικεφαλής ευρωβουλευτής, Κάρλο Ρέσλερ (ΕΛΚ, Κροατία) ενημέρωσε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη της ανάκαμψης από την κρίση του COVΙD-19 μαζί με τη συγκρότηση των θεμελίων για μια πιο ανθεκτική Ένωση. «Θέλουμε να επενδύσουμε σε μια ζωντανή οικονομία για να βοηθήσουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την απασχόληση, κυρίως των νέων», είπε.
Συνέχισε: «Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να συνεχιστεί ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός. Τρίτον, θέλουμε να αναπτύξουμε μια ισχυρή, υγιή ένωση. Θέλουμε επίσης να εστιάσουμε συγκεκριμένα στη νέα γενιά και στα παιδιά μας. Εδώ το Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ίσως τα δύο πιο ορατά παραδείγματα, αλλά τελικά τα περισσότερα από τα προγράμματά μας, άμεσα ή έμμεσα, επικεντρώνονται επίσης στους νέους».
Ο Ρέσλερ τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εμφανιστεί ενωμένο και ισχυρό ώστε να εξασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο.
«Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. Πρέπει να επενδύσουμε»
Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής ευρωβουλευτής για τις διαπραγματεύσεις του προϋπολογισμού θέλησε να σκιαγραφήσει τη λογική του Ευρωκοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2022. Να στηριχτούν αυτοί που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία και να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις.
Ακόμα και το Αφγανιστάν στο τραπέζι
Η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι το μέσο με το οποίο η ΕΕ θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που προέκυψαν από τα γεγονότα του Αφγανιστάν . «Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε πρωτίστως μέσα από μία οδό ανθρωπιστικής βοήθειας για τον Αφγανικό λαό και τα γειτονικά κράτη», σημείωσε.
Οι απρόβλεπτες εξελίξεις απαιτούν λεφτά στην άκρη
Ο ρέσλερ συμπλήρωσε ότι με τη «μεγαλύτερη κρίση της γενιάς μας», την πανδημία γίνεται όλο και δυσκολότερη η διαδικασία για να καταλήξει κάποιος στο ετήσιο προϋπολογισμό γιατί «πολλά λεφτά πρέπει να τεθούν στην άκρη προς αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων».
Ο Ρέσλερ, καταλήγοντας τόνισε ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου σκοπεύει να στηρίξει όλες τις γενιές, όλες τις περιοχές και περιφέρειες της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ασύμμετρες επιπτώσεις της πανδημίας.