Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά αύξηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για μεταναστευτικό και κρίσεις - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά αύξηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για μεταναστευτικό και κρίσεις

Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο / Φωτογραφία Αρχείου / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά πιο φιλόδοξη ενίσχυση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής.

Σε συνέχεια της πρότασης της Επιτροπής για ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (2024-2027), η οποία ζητά ενίσχυση κατά 65,8 δισεκ. ευρώ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επιπλέον 10 δισεκ. ευρώ για τομείς όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση κρίσεων, οι εξωτερικές προκλήσεις και η στρατηγική αυτονομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξωτερικών προκλήσεων, ιδίως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των αυξανόμενων θεμάτων που συνδέονται με τη μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ενίσχυση των σχετικών δημοσιονομικών τομέων κατά 2 δισεκ. ευρώ, επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ για τη νέα «Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη» (STEP) και ακόμη 5 δισεκ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις κρίσης.

Όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους από το σχέδιο ανάκαμψης, οι ευρωβουλευτές ζητούν να εξαιρεθούν τα ποσά αυτά από τα δημοσιονομικά όρια της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι δεν κινδυνεύουν τα προγράμματα της ΕΕ που ωφελούν άμεσα τους πολίτες, δεδομένης της δυνητικής αστάθειας του κόστους αυτού με την αύξηση των επιτοκίων.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ταχεία έγκριση του τροποποιημένου κανονισμού είναι καίριας σημασίας, καθώς η αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με 393 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 92 αποχές και τώρα είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027, το οποίο εγκρίθηκε το 2020, προβλέπει την επανεξέταση της λειτουργίας του, με κατά περίπτωση προτάσεις αναθεώρησης έως την 1η Ιανουαρίου 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ενδιάμεση αναθεώρηση στις 20 Ιουνίου 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ