Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν χθες, παρουσία του Μαργαρίτη Σχοινά και της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το επιθετικό και αυταρχικό καθεστώς της Λευκορωσίας, ζητώντας αποτελεσματική αντίδραση.
Κατήφορος στις σχέσεις Ευρώπης και Λευκορωσίας
Οι σχέσεις της Ευρώπης με τον τελευταίο «δικτάτορα της Ευρώπης» όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται ο Λουκασένκο και το καθεστώς του, χαρακτηρίζονταν πάντοτε από αστάθεια. Με τις κατηγορίες για νοθεία και καταστολή και δίωξη αντιπολιτευτικών ομάδων στις περσινές εκλογές που η ΕΕ χαρακτήρισε «φάρσα», εγκαινιάστηκε μια σειρά κυρώσεων απέναντι στο καθεστώς από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Η άνευ προηγουμένου κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Λευκορωσίας κορυφώθηκε με την κρατική αεροπειρατεία που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι, όταν με εντολή του Λουκασένκο, μεταγωγικό σκάφος
της Ryanair, που πραγματοποιούσε πτήση από την Αθήνα στη Λθουανία, προσγειώθηκε στο Μίνσκ για να συλληφθεί ο Λευκορώσος δημοσιογράφος και πολέμιος του καθεστώτος Λουκασένκο, Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος κρατέιται μέχρι σήμερα από τις αρχές.
Από τότε η όποια προοπτική εξομάλυσης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φατνασίας. Κυρώσεις επί κυρώσεων από τα ευρωπαϊκά όργανα, λαμβάνουν χώρα με σκοπό να αποδυναμωθεί το καθεστώς Λουκασένκο.
Κρίση στα ευρωπαϊκά σύνορα
Την ίδια στιγμή, το καθεστώς έχει πορχωρήσει σε μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση μεταστευτικών και προσφυγικών ροών από χώρες τις Μ. Ανατολής προς τα σύνορα με τη Λιθουανία και ύστερα με την Πολωνία και τη Λετονία.
Πλεόν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπου αποθούνται από τις αρχές των κρατών μελών ενώ την ίδια στιγμή είναι πασιφανές ότι οι λευκορωσικές αρχές σχεδιασμένα χρησιμοποιούν τους κατατρεγμένους ανθρώπους για να δημιουργήσουν μια τεχνητή κρίση και να αναγκαστεί η Ευρώπη να κάνει πίσω στις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία. Σε αυτήν την τραγική κατάσταση πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους μπροστά στις κακουχίες, εγκλωβισμένοι στην περιοχή.
Με την διακριτική στήριξη της Ρωσίας, ο Λουκασένκο συνεχίζει να κράταει στάση μη συμμόρφωσης στους διεθνείς κανόνες ενω έχει προχωρήσει και σε απειλές για ενεργειακό στραγγαλισμό της Ευρώπης, με κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται τη λευκορωσική επικράτεια προς τα ευρωπαϊκά κράτη.
Οι συνέπειες της κατάστασης στη Λευκορωσία για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια
Στη χθεσινή συζήτηση οι ευρωβουλευτές συνομίλησαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Άνζε Λόγκαρ, που εκπροσωπεί την προεδρία του Συμβουλίου, και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με τις συνέπειες για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική κρίση στη Λευκορωσία και στα σύνορα της χώρας με την ΕΕ.
Αλληεγγύη στα κράτη μέλη ζητά ο Λόγκαρ
Ο Λόγκαρ επεσήμανε ότι παρα την σχετική αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνρα της ΕΕ δεν θα είναι μόνα τους. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προστατεύουν τα σύνορα της ΕΕ».
Σχοινάς: «οι πράξεις της Λευκορωσίας αποτελούν μια πραγματική και παρούσα απειλή»
Εκ μέρους της Κομισιόν, αντιπρόεδρός της Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε στην παρέμβασή του ότι η ΕΕ θα βάλει σε «μαύρη λίστα» όσους μεταφορείς εμπλέκονται στη διακίνηση ανθρώπων προς τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν παίρνουν εισιτήριο για την Ευρώπη αλλά για ένα πολύ κρύο δάσος, σαν πιόνια ενός άρρωστου παιχνιδιού», επεσήμανε ο Σχοινάς. Ανφερόμενος σε «υβριδικές» επιθέσεις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «οι πράξεις της Λευκορωσίας αποτελούν μια πραγματική και παρούσα απειλή», για να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη και εξέφρασε την ανάγκη συντονισμένης και αποτελεσματικής αντίδρασης των ευρωπαϊκών θεσμών των κρατών μελών και των διεθνών εταίρων.
Η σημερινή ομιλία της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια σημάδεψε την ολομέλεια.