Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι εταιρείες θα πρέπει να είναι υπόλογες για πράξεις που βλάπτουν το περιβάλλον ή τα ανθρώπινα δικαιώματα - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι εταιρείες θα πρέπει να είναι υπόλογες για πράξεις που βλάπτουν το περιβάλλον ή τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αποψίλωση
Φωτογραφία: Shutterstock
ΜΥΡΣΙΝΗ ΓΚΑΝΑ

Η ΕΕ έκανε ένα ακόμα βήμα προς τη λογοδοσία των εταιρειών σχετικά με περιβαλλοντικές καταστροφές και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι θυγατρικές και οι προμηθευτές τους στο εξωτερικό.

Οι Ευρωβουλευτές υπερψήφισαν με σημαντική πλειοψηφία, 504 υπέρ έναντι 79 κατά (με 112 να απέχουν), την πρόταση να προχωρήσει η προτεινόμενη νομοθεσία που θα απαιτεί από τις επιχειρήσεις να ελέγχουν επιδεικνύοντας τη δέουσα επιμέλεια όλη τους την αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε να εξαλειφθούν οι πρακτικές παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικών ζημιών όπως η αποψίλωση των δασών και η μόλυνση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει τον Ιούνιο νομοθεσία που θα βασίζεται στην ψήφο των Ευρωβουλευτών. Η σχετική νομοθεσία θα υποχρεώνει τις εταιρείες να εντοπίζουν, να αντιμετωπίζουν και να διορθώνουν οποιαδήποτε στάδια της αλυσίδας τροφοδοσίας τους που μπορεί να αντιβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος ή την χρηστή διακυβέρνηση. Οι κανόνες θα ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν την έδρα τους εκτός των κρατών μελών της Ένωσης.

Η Λάρα Βόλτερς, από την Ολλανδία, που ήταν υπεύθυνη για τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης, δήλωσε: “Αυτός ο νέος νόμος για την εταιρική ευθύνη θα θέσει τα πρότυπα για την υπεύθυνη στάση των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Δεν μπορούμε να δεχτούμε η αποψίλωση των δασών ή η καταναγκαστική εργασία να αποτελούν μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν, και να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε βλάβη υφίστανται άνθρωποι ή το περιβάλλον και η οποία εντάσσεται στις εφοδιαστικές αλυσίδες τους”.

Πρόσθεσε ότι οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίζουν “δικαιοσύνη, ανταγωνισμό επί ίσοις όροις και νομική διαφάνεια” για τις εταιρείες και τους καταναλωτές.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν μία νίκη για όσους εξέφραζαν από καιρό ανησυχίες ότι εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα τους σε Ευρωπαίους καταναλωτές σχετίζονται με, και έχουν υπάρξει, άμεσα ή έμμεσα, υπεύθυνες για συμπεριφορές και περιβαλλοντικές ζημιές στο εξωτερικό που θα ήταν παράνομες στην ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και γνωστά εμπορικά σήματα, εμπορεύονται προϊόντα που σχετίζονται με αποψίλωση δασών. Η Greenpeace εντοπίζει εταιρείες που σχετίζονται με την αποψίλωση του Αμαζονίου πάνω από δέκα χρόνια.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιδοκιμάζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μάλιστα η Τζιλ ΜακΆρντλ από την οργάνωση Friends of the Earth Europe δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει, στη νομοθετική της πρόταση, ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως η παράνομη υλοτομία και οι αναγκαστικές εξώσεις θα αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα ώστε οι εταιρείες που τις διαπράττουν να οδηγούνται στα δικαστήρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ