Ευρωπαϊκή Στρατηγική της ΕΕ και τρία νέα φάρμακα κατά του COVID - iefimerida.gr
ΚΟΣΜΟΣ 

Ευρωπαϊκή Στρατηγική της ΕΕ και τρία νέα φάρμακα κατά του COVID

Οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν επιταχυνθεί σημαντικά σε ολόκληρη την ΕΕ και ο αριθμός των εμβολιασμένων συμπολιτών μας αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα χορηγήθηκαν πέραν των 34 εκατομμυρίων δόσεων. Πάνω από το 30 % του ενήλικου πληθυσμού μας έχει λάβει πλέον την πρώτη δόση. Στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί παράδειγμα στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, έχουν εμβολιαστεί πέραν των 2 εκατομμυρίων πολιτών, και ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται ραγδαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η πρόοδος μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη ελπίδα. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τον στόχο μας, ώστε το 70 % του ενήλικου πληθυσμού μας να έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο.

Τα εμβόλια δεν μπορούν όμως να είναι η μοναδική μας γραμμή άμυνας. Όσο κι αν αλλάζουν τα δεδομένα, όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει, οι εμβολιασμοί δεν θα τερματίσουν την πανδημία από τη μια μέρα στην άλλη. Ο ιός αυτός δυστυχώς θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας και είναι πολλοί αυτοί που όταν ασθενήσουν θα εξακολουθούν να χρειάζονται θεραπεία, είτε σε νοσοκομεία, είτε στο σπίτι. Οι μεταλλάξεις του ιού θα συνεχίσουν να ρίχνουν εμπόδια στο δρόμο μας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό παράγοντα, αν λάβει κανείς υπόψη και τον αυξημένο αριθμό ασθενών που εμφανίζουν σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες οι οποίες ενίοτε απαιτούν εβδομάδες φροντίδας, ή και σε ορισμένες περιπτώσεις μήνες, μετά τη λοίμωξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παράλληλα με τον εμβολιασμό, πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση θεραπείας κατά της νόσου.

Τα θεραπευτικά μέσα μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο: να επιταχύνουν την ανάκαμψη, να μειώσουν την πίεση στα συστήματα υγείας και τη διαμονή εντός των νοσοκομείων, και εν τέλει, να σώσουν ζωές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει σαφώς να ενισχύσουμε το έργο μας για την ανάπτυξη πρωτοποριακών/καινοτόμων φαρμάκων και τον εντοπισμό των πλέον υποσχόμενων νέων θεραπευτικών μεθόδων. Θα πρέπει να ενώσουμε ξανά δυνάμεις, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, την παραγωγή και τον εφοδιασμό θεραπευτικών μέσων. Για το λόγο αυτό δρομολογούμε άμεσα τη νέα στρατηγική της ΕΕ για θεραπευτικά μέσα COVID-19.

Μέχρι στιγμής έχουμε εγκρίνει ένα τέτοιο φάρμακο κατά της ασθένειας – τη ρεμδεσιβίρη. Με τη νέα στρατηγική μας, έχουμε στόχο να διασφαλίσουμε ότι, εντός των επόμενων έξι μηνών, θα αναπτύξουμε και θα είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε και να παραδώσουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ τρία νέα, ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα κατά του COVID. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο, αλλά εφικτό — και ταυτόχρονα απαραίτητο στόχο.

Αν αυτή η ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά μας έχει μάθει κάτι είναι ότι η πανευρωπαϊκή συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν αποτελέσματα και ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των πολιτών μας. Η δύναμη της στρατηγικής μας έγκειται στον συντονισμό, τη συνεργασία και την κοινή δράση. Στην Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Με μια πολυσχιδή δράση που θα καλύπτει την έρευνα, την ανάπτυξη, την παρασκευή, την έγκριση, την κοινή αγορά αλλά και την τελική κυκλοφορία και χρήση των φαρμάκων.

Ως πρώτο βήμα, θα κινητοποιήσουμε όλους τους απαραίτητους οικονομικούς και επιστημονικούς πόρους προς επίσπευση της έρευνας. Το επόμενο βήμα θα είναι ο εντοπισμός νέων και πολλά υποσχόμενων θεραπευτικών αγωγών, που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της νόσου COVID-19 — τόσο στην παρούσα όσο και στη μεταλλαγμένη μορφή της. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει και πάλι καίριο ρόλο, ώστε να διενεργεί τις αυστηρές επιστημονικές αξιολογήσεις του σχετικά με τα νέα θεραπευτικά μέσα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, όπως ακριβώς είδαμε με τα εμβόλια. Η ασφάλεια των πολιτών μας δεν θα μπει ποτέ σε δεύτερη μοίρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα θα διασφαλίσουμε ότι τα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα ισότιμα, συγκεντρώνοντας τη διαπραγματευτική μας δύναμη στην αγορά των νέων φαρμάκων. Ως ενωμένη Ευρώπη των 27, φέρνοντας μια αγορά των 450 σχεδόν εκατομμυρίων πολιτών, είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε τις ποσότητες των θεραπευτικών αγωγών που χρειαζόμαστε, με βάση τις ακριβείς ανάγκες των κρατών μελών και να τις παραδώσουμε στους πολίτες μας το συντομότερο δυνατόν.

Η στρατηγική της ΕΕ για τις θεραπευτικές μεθόδους της νόσου COVID-19 σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη του στόχου της επαναφοράς της κανονικότητας της ζωής μας, των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Αποτελεί παράλληλα μέρος του πιο φιλόδοξου στόχου που έχουμε ως τώρα θέσει, στον τομέα της υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας στην οποία όλες οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται και αντιδρούν από κοινού και ισότιμα σε υγειονομικές κρίσεις. Στην παρούσα πανδημία ή σε όποια άλλη κρίση υγείας παρουσιαστεί στο μέλλον.

*Η Στέλλα Κυριακίδου είναι Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Στέλλα Κυριακίδου εμβολιασμοί ΕΕ OCEAN
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ