Η ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου ολοκλήρωσε τις εργασίες της χθες, Πέμπτη και με το τέλος της είναι πλέον φανερό ότι ήταν μια ολομέλεια που κοίταξε έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η κατάσταση σε τρίτες χώρες, ζητήματα, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών σε Τουρκία, Ιράν, Κίνα, Σαουδική Αραβία και Νικαράγουα ήταν το περιεχόμενο αρκετών ψηφισμάτων.
Νικαράγουα- κατηγορία για ποινικοποίηση της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας
Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν για την κατάσταση στη Νικαράγουα. Η έκθεση αναφέρει ότι η Νικαράγουα, με ευθύνη της κυβέρνησης, ολισθαίνει στον αυταρχισμό. Καταγγέλλονται πολλοί νόμοι, ως περιοριστικοί κατά της αντιπολίτευσης της χώρας και οι βουλευτές στήριξαν τη θέση ότι θεσμοθετείται η καταστολή και η ποινικοποίηση οποιασδήποτε αντιπολιτευτικής δραστηριότητας.
Φωτογραφίζοντας την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγκα, οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι οι υπεύθυνοι για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί από το 2018, πρέπει να λογοδοτήσουν. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 629 υπέρ, 19 κατά και 40 αποχές, καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν να διευρύνουν τον κατάλογο των κυρώσεων κατά ατόμων και οντοτήτων, περιλαμβάνοντας τον Πρόεδρο, Ντ. Ορτέγκα και τον Αντιπρόεδρο, Ροσάριο Μουρίγιο, καθώς και τον κυβερνητικό πυρήνα της χώρας.
Η Κίνα υπεύθυνη για τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου στο Χονγκ Κονγκ
Στην πλέον παγιωμένη αντιπαράθεση ΕΕ και Κίνας, για ζητήματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων και όχι μόνο, οι ευρωβουλευτές για άλλη μια φορά ενέκριναν ψήφισμα με στόχο τις κινεζικές αρχές. Αυτήν τη φορά οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την κινεζική κυβέρνηση για το αναγκαστικό κλείσιμο της εφημερίδας Apple Daily, στο Χόνγκ Κόνγκ, τη συνεχιζόμενη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και της συλλήψεις δημοσιογράφων της.
Καλούν επίσης την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τις χώρες της ΕΕ να απορρίψουν τις προσκλήσεις σε κυβερνητικούς εκπροσώπους και διπλωμάτες να παρευρεθούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, εκτός εάν η κινεζική κυβέρνηση αποδείξει μια επαληθεύσιμη βελτίωση στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, στην περιοχή Σιντσιάνγκ που κατοικούν οι Ουιγούροι, στο Θιβέτ, την Εσωτερική Μογγολία και αλλού στην Κίνα.
Το κείμενο υιοθετήθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 73 αποχές.
Όχι στη θανατική ποινή στη Σ. Αραβία
Η ευρωβουλή καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες εκτελέσεις για αδικήματα ανηλίκων ή αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την ανήλικη ζωή των κατηγορουμένων, παρά τους ισχυρισμούς των αρχών ότι έχει καταργήσει τέτοιες πρακτικές. Η πρόσφατη εκτέλεση του Μουσταφά Χασέμ αλ-Νταρβίς για εγκλήματα που ενδέχεται να έχουν συμβεί ενώ ήταν ανήλικος, αναφέρει το κείμενο ότι ήταν αποτέλεσμα και άδικης δίκης και ομολογίας που προέκυψε ύστερα από βασανιστήρια.
Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τις αρχές της Σ. Αραβίας να επιβεβαιώσουν ότι ο φυλακισμένος Αμπντουλάχ αλ- Χοβάιτι δεν θα εκτελεστεί και όποιες ομολογίες προκύπτουν ύστερα από βασανιστήρια θα πρέπει να αποκλειστούν. Ενώ παροτρύνει τις αρχές της χώρας να καταργήσουν τη θανατική ποινή για τέτοιους παραβάτες, το ψήφισμα υποστηρίζει σθεναρά τις κυρώσεις έναντι Σαουδαράβων αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 661 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 23 αποχές
Η υπόθεση του Αχμαντρέζα Τζαλάλι στο Ιράν
Το Κοινοβούλιο καλεί το Ιράν, να ακυρώσει την προγραμματισμένη εκτέλεση του Ιρανοσουηδού ακαδημαϊκού Αχμαντρέζα Τζαλάλι, να του απονέμει χάρη, να απελευθερωθεί αμέσως και χωρίς όρους, και να του επιτραπεί να επιστρέψει στην οικογένειά του, στη Σουηδία. Σύμφωνα με το κείμενο, πρέπει να σταματήσουν οι απειλές απέναντι στην οικογένεια του Τζαλάλι, τόσο στο Ιράν όσο και στη Σουηδία
Ο Τζαλάλι κρατείται από τις ιρανικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπίας και σύμφωνα με το ψήφισμα που συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο, είναι και άλλοι που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς και πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα. Γι’ αυτό οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο της ΕΕ να εξετάσει πιο στοχευμένες κυρώσεις εναντίων των αξιωματούχων που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις.
Η ψηφοφορία έκλεισε στις 666 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 16 αποχές
Καταδίκη στην καταστολή της τουρκικής αντιπολίτευσης
Η Τουρκία είχε κι αυτή την τιμητική της σε ξεχωριστό ψήφισμα, με θέμα την καταδίκη των κατασταλτικών και περιοριστικών δραστηριοτήτων των τουρκικών αρχών απέναντι στην τουρκική αντιπολίτευση. Το κείμενο, που ψηφίστηκε με 603 υπέρ 2 κατά και 67 αποχές, αναφέρει ειδικά το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα στην Τουρκία, το οποίο έχει υποστεί πλήθος διώξεων και περιορισμών. Το ψήφισμα καλεί την μόνιμη αντιπροσωπεία της ΕΕ στη χώρα να εξετάσει και να παρακολουθήσει προσεκτικά τις πολιτικές και δικαστικές διαδικασίες στη χώρα. Καλούν τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι όλα τα κόμματα μπορούν να ασκούν ελεύθερα και πλήρως τις νόμιμες δραστηριότητές τους, σύμφωνα με τις βασικές αρχές ενός πλουραλιστικού και δημοκρατικού συστήματος.
Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι ανεξάρτητα από τα βήματα που μπορεί να έχουν γίνει από την τουρκική πλευρά σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων θα κριθεί και από το κατά πόσο η Τουρκία προσεγγίζει το σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Σημειώνονται ειδικά τα δικαιώματα των γυναικών, των εθνοτικών μειονοτήτων και της κοινότητας των ΛΟΑΔΜΙ.