Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών - iefimerida.gr

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών

λουλούδια και χαρτόνια κατά της έμφυλης βίας
Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά την 25 Νοεμβρίου, διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, συζητώντας για άμεση δράση ώστε να μπει τέλος στην έμφυλη βία στην Ευρώπη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπηw παρουσίασε χθες το σχέδιό του για ακριβή ορισμό της διαδικτυακής βίας κατά των γυναικών με την «ψηφιακή διάσταση της βίας κατά των γυναικών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1 στις 3 θύμα κακοποίησης στην ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι με αφορμή την παγκόσμια μέρα εξάλειψης κατά της βίας των γυναικών, υπενθύμισε ότι 1 στις 3 γυναίκες στην έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης στη ζωή τους. «Ζητώ από την Κομισιόν, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα για να προστατέψουν όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια. Ας σταματήσουμε τη βία κατά των γυναικών μια για πάντα!», σημείωσε ο Σασόλι στη δήλωσή του.

Η «κανονικότητα» της έμφυλης βίας

Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα χρόνια αναφέρουν ότι το 35% των γυναικών στην ΕΕ έχει υποστεί καταπιεστική συμπεριφορά από τωρινό ή πρώην σύντροφο.

Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω ενδοοικογενειακής βίας.

Το 74% περίπου των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη στη χώρα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι πανάκεια

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
είναι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Πρόκειται για το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο, που καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για την πρόληψη της βίας, την υποστήριξη των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών. Η ΕΕ το υπέγραψε το 2017 και τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν υπογράψει και επικυρώσει στα εθνικά τους Κοινοβούλια τη σχετική σύμβαση. Υπάρχουν όμως ακόμα κράτη μέλη όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία που έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση.

Όπως σημείωσαν αρκετοί ευρωβουλευτές στη σημερινή συζήτηση δεν αρκεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για αν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Επισημάνθηκε η ανάγκη θεσμοθέτησης συγκεκριμένης οδηγίας ενώ πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι τα στοιχεία που διαθέτει η ΕΕ δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ χειρότερη για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Η Καταρίνα Μπάρλει, (Σοσιαλιστές, Γερμανία), ανέφερε ότι υπάρχει αντιδημοκρατικό ρεύμα που σε παγκόσμιο επίπεδο περιορίζει τα δικαιώματα των γυναικών. «Πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματα των γυναικών», σημείωσε.

Εκ μέρους της Κομισιόν, η Επίτροπος Ελένα Ντάλι δήλωσε ότι «τα κορτίτσια και οι γυναίκες αξίζει να ζουν απαλλαγμένες απο τη βία στην Ευρώπη και παραπέρα». Κατέληξε:«Τα βασικά μας εργαλεία είναι τα σχέδια δράσης για το φύλο στην ΕΕ και η συνερασία μας με τον ΟΗΕ και τα αρμόδια όργανα. Ευχαριστώ αυτό το Κοινοβούλιο για τη συνεχή του υποστήριξη σε αυτό το σκοπό, για ναπάψει η βία κατά των γυναικών, τώρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ