Ευρωκοινοβούλιο: Ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ ενώπιον της ολομέλειας - iefimerida.gr

Ευρωκοινοβούλιο: Ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ ενώπιον της ολομέλειας

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες/ Φωτογραφία ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εύθυμο κλίμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προωθώντας τις θέσεις του ΟΗΕ και τη συμβολή της ΕΕ στο διεθνές εγχείρημα.

Εκφράζοντας καταρχάς τη συγκίνηση του για το γεγονός ότι βρίσκεται πάλι σε αυτήν την αίθουσα, που για 17 χρόνια ήταν παρών ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, εκ μέρους της Πορτογαλίας, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ευχαρίστησε θερμά την ΕΕ ως τον οργανισμό με τη σημαντικότερη χρηματοδοτική συμβολή στον ΟΗΕ . «Έχουμε 70 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στο όριο του λοιμού και σας ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε», είπε και συνέχισε εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη συμβολή της ΕΕ στην προσαρμογή του ΟΗΕ στις σύγχρονες απαιτήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαιρετίζοντας τον τρόπο που η ΕΕ αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την πανδημία ανέφερε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μπροστά στην προσπάθεια για ένα ασφαλέστερο και πιο «πράσινο» μέλλον. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συλλυπητήρια του προς τα θύματα της πανδημίας και ειδικότερα στον τόπο του, την Πορτογαλία. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι η διέξοδος και πως η πανδημία απέδειξε πως η διαλειτουργικότητα και η συνεργασία είναι όροι για το μέλλον.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι μας να είμαστε ασφαλείς»

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο στόχος για εμβολιασμό του 75% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το Σεπτέμβριο απαιτεί 11 δισ. δόσεις. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος επεσήμανε ότι χρειάζεται ένα παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού, υπενθυμίζοντας και τη θέση του ΟΗΕ στη σύνοδο των G7 το προηγούμενο διάστημα. Οι χώρες που μπορούν να παράξουν τα εμβόλια θα πρέπει να στηρίξουν τον κλάδο για αναπτυχθεί το σχέδιο του εμβολιασμού, είπε και ανέδειξε την αξία της συνεργασίας, της προετοιμασίας και της ετοιμότητας για μελλοντικές κρίσεις.

«Μεγάλωσε το χάσμα»

Για τον Γκουτέρες, με αυτήν την πανδημία μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει βρεθεί χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη. Επεσήμανε ότι απαιτείται να λειτουργήσει ένας παγκόσμιος μηχανισμός που θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαθέσει τους αδιάθετους πόρους του σε χώρες που το έχουν ανάγκη.

«Θέλουμε έναν πράσινο πλανήτη»

Με ένα πιο πράσινο πλανήτη και ορίζοντα το 2050, ο Γκουτέρες είπε ότι πρέπει να παύσουν οι ρυπογόνες εκπομπές. Μέχρι το 2030, σημείωσε ότι πρέπει να έχει αντιστραφεί η κατάσταση. «Θέλουμε έναν πράσινο πλανήτη και το Ευρωκοινοβούλιο παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό», είπε και τόνισε ότι κύριοι τομείς όπως η βιομηχανία, η γεωργία, οι αεροπλοΐα και οι θαλάσσιες μεταφορές θα πρέπει να σταματήσουν τις εκπομπές αερίων. Η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα είναι αναγκαίες σε αυτήν την κατεύθυνση, επεσήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο κυβερνοχώρος αποτελεί πρόκληση»

«Αυτήν τη στιγμή ο χώρος αποτελείται από επιχειρηματικά συμφέροντα, λίγες εταιρείες με τεράστια ισχύ. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες για καλό σκοπό και όχι μόνο για διαφημίσεις και για χαλιναγώγηση της κοινής γνώμης», σημείωσε και έκανε έκκληση για ψηφιακή συνεργασία και η ΕΕ να πρωταγωνιστήσει στο εγχείρημα αφού η διεθνής κοινότητα μπορεί να μάθει πολλά από την ευρωπαϊκή προσέγγιση. Βλέπει ως τεράστιας σημασίας ζήτημα την ενίσχυση των δυνατοτήτων για πρόληψη και αντιμετώπιση απειλών, κινητοποιώντας τόσο κυβερνήσεις, όσο και την κοινωνία των πολιτών. Τόνισε ότι οι κίνδυνοι στην ασφάλεια θα ενταθούν καθώς γεωπολιτικές συγκρούσεις διεξάγονται στον κυβερνοχώρο.

«Οι μετανάστες δεν είναι απειλή, είναι πλούτος»

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έδωσε το στίγμα στο θέμα των ελευθεριών και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι, καταρχήν, όλα τα δικαιώματα είναι αλληλένδετα. Επεσήμανε ότι κάποιες κυβερνήσεις αξιοποίησαν την πανδημία για να περιορίσουν τις ελευθερίες των πολιτών, ευθύνονται για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και έχουν οδηγήσει σε ένταση της βίας. Για τους πρόσφυγες και του μετανάστες ανέφερε ότι «δεν είναι απειλή αλλά πλούτος για την Ευρώπη» και ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας των προσφύγων.

«Η ΕΕ είναι ζωτικός εταίρος του ΟΗΕ»

«Έχουμε πολλά κοινά με την ΕΕ. Βασιζόμαστε σε κοινές αξίες. Συγκροτηθήκαμε μετά τους πολέμους και παλεύουμε για έναν ευημερή και ειρηνικό κόσμο» ανέφερε, καταλήγοντας «Η ΕΕ είναι μια έμπνευση για τον κόσμο και εδώ και δεκαετίες είναι ζωτικός εταίρος του ΟΗΕ. Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου είναι κρίσιμος. Τα κοινοβούλια είναι η καρδιά της δημοκρατίας…πρέπει να παλέψουμε από κοινού για ένα πιο ανθεκτικό μέλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ