Το Ευρωκοινοβουλίο για την Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: «Ποτέ ξανά!» - iefimerida.gr

Το Ευρωκοινοβουλίο για την Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: «Ποτέ ξανά!»

Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά την Μέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά την Μέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος/ Φωτογραφία ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945, οι ευρωβουλευτές τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ανοίγοντας την τελετή, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα είπε: «Την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, θυμόμαστε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας στο παρελθόν, αλλά θυμόμαστε επίσης τη σημασία του να μιλάμε ανοιχτά, στο παρόν. Ενωμένοι στην διαφορετικότητα, μιλάμε ενάντια στους αρνητές του Ολοκαυτώματος, ενάντια σε θεωρίες συνωμοσίας, ενάντια στην παραπληροφόρηση και ενάντια στη βία κάθε είδους που στοχεύει και ξεχωρίζει μέλη των κοινοτήτων μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα τιμήσουμε την κληρονομιά των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Δεν ξεχνάμε ποτέ. Ποτέ δεν εφησυχάζουμε. Πάντα, πάντα μιλώντας ανοιχτά.», επεσήμανε η Μετσόλα.

Μάργκοτ Φράιντλαντερ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος
Μάργκοτ Φράιντλαντερ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος/ Φωτογραφία ΑΡ

«Να είσαι άνθρωπος! »

Στην ομιλία της, η 100χρονη επιζήσασα του ΟλοκαυτώματοςΜάργκοτ Φράιντλαντερ μίλησε για το πώς σκοτώθηκαν η μητέρα και ο αδερφός της στο Άουσβιτς και πώς η ίδια συνελήφθη και απελάθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ, όπου είδε απερίγραπτα βάσανα αλλά επέζησε. Η κυρία Φράιντλαντερ ανέφερε πως, αφού επέστρεψε στο Βερολίνο από τη Νέα Υόρκη σε ηλικία 88 ετών, ταξιδεύει τώρα σε όλη τη Γερμανία για να συναντήσει μαθητές, από τους οποίους ζητά να γίνουν μάρτυρες της φρίκης του Ολοκαυτώματος, καθώς η ίδια και οι άλλοι επιζώντες της δεν θα μπορέσουν για πολύ περισσότερο. «Να είσαι άνθρωπος! Οι άνθρωποι έκαναν ό,τι έκαναν επειδή δεν αναγνώριζαν τους ανθρώπους ως ανθρώπους», είπε.

«Δεν μπορείς να αγαπάς όλους τους ανθρώπους, αλλά όλοι αξίζουν σεβασμό. Δεν υπάρχει χριστιανικό αίμα, ούτε εβραϊκό, ούτε μουσουλμανικό αίμα, υπάρχει μόνο ανθρώπινο αίμα. Είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό που συνέβη, συνέβη - δεν μπορούμε πλέον να το αλλάξουμε. Δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά».


Προειδοποίησε ότι σήμερα η μνήμη του Ολοκαυτώματος «καταχράται πολιτικά, μερικές φορές ακόμη και γελοιοποιείται και καταπατείται». Το λεγόμενο «Εβραϊκό Αστέρι», είπε, «χρησιμοποιείται ξεδιάντροπα σήμερα από νέους εχθρούς της δημοκρατίας για να παρουσιάζονται δημόσια – και εν μέσω δημοκρατίας! - ως θύματα. Μια μέρα σαν τη σημερινή, πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ώστε η μνήμη του Ολοκαυτώματος να παραμείνει αληθινή και να μην καταχραστεί από κανέναν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ανθρωπιά, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός είναι πιο σημαντικά από ποτέ για την ειρηνική συνύπαρξη»

Η κ. Φράιντλαντερ ολοκλήρωσε την ομιλία της καλώντας τους ανθρώπους να είναι «σε επαγρύπνηση και να μην κοιτούν αλλού όπως κάναμε τότε. Το μίσος, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη στην ιστορία. Η αντιμετώπιση των ανθρώπων ως ανθρώπινων όντων, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία ή την εθνικότητα, ισχύει ιδιαίτερα σήμερα. Η ανθρωπιά, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός είναι πιο σημαντικά από ποτέ για την ειρηνική συνύπαρξη. Αυτή είναι η επιθυμία μου σε αυτή τη σημαντική ημέρα μνήμης και μνήμης, για τον κόσμο, για την Ευρώπη και για όλους εμάς», συμπλήρωσε. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν/ Φωτογραφία ΑΡ

«είμαστε όλοι οι θεματοφύλακες αυτής της μνήμης»

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μια ευρωπαϊκή τραγωδία και ότι αδιανόητα εγκλήματα διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Έχουμε όλοι μια ιδιαίτερη ευθύνη και ένα ειδικό καθήκον. Και είμαστε όλοι οι θεματοφύλακες αυτής της μνήμης», είπε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι σπίτι των Εβραίων και ότι η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας σημαίνει καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

«Η ΕΕ είναι ένα μέρος όπου όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και αντιμετωπίζονται με την ίδια αξιοπρέπεια»

Στην απάντησή της στη μαρτυρία της κυρίας Φράιντλαντερ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε: «Η Ένωση που θέλουμε να οικοδομήσουμε είναι ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να είναι αυτός που θέλει να είναι. Ένα μέρος όπου μια Εβραία γυναίκα όπως η Σιμόν Βέιλ, μια επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, μπόρεσε να αναδειχθεί και να γίνει πρόεδρος αυτού του περήφανου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα μέρος όπου όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και αντιμετωπίζονται με την ίδια αξιοπρέπεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μνήμη ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ένα μουσικό διάλειμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ