Το νιμκό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ειδοποιηθεί να ετοιμάσει μήνυση κατά της Κομισιόν για την «αποτυχία» της τελευταίας να «τιμωρήσει» τις χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, φωτογραφίζοντας την Πολωνία, σύμφωνα με το Poilitco.
Σε δήλωσή του χθες, Τετάρτη, το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να είχε κάνει ήδη του μηχανισμού αιρεσιμότητας για την απαγόρευση πρόσβασης στον κοινοτικό προϋπολογιμό από κράτη μέλη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.
Σαασόλι: Τα κράτη της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν κοινοτικά κονδύλια
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι σημείωσε ότι «τα κράτη της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν κοινοτικά κονδύλια». «Πέρυσι, το Ευρωκοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για τη συγκρότηση ενός μηχανισμού που να το εξασφαλίζει αυτό αλλά μέχρι στιγμής η Κομισιόν ήταν απρόθυμη να το χρησιμοποιήσει», υπογράμμισε στη δήλωσή του.
Ο Σασόλι δεν κατονόμασε συγκεκριμένα σε ποιες χώρες αναφέρεται, αλλά όπως επισημαίνει το Politico, η επιστολή προς το νομικό τμήμα του θεσμού αφορά στην Πολωνία και την Ουγγαρία.
Ο Σασόλι προειδοποιεί ότι οι ευρωβουλή θα κινηθεί νομικά απέναντι στην Κομισιόν αν δεν πάρει τα ανάλογα μέτρα μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.
Οι παραπάνω ενέργειες έλαβαν χώρα ύστερα από τη σχετική συζήτηση της Τρίτης για την Πολωνία και το κράτος δικαίου, όπου τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετατράπηκαν σε πολιτικό «ρινγκ»,παρουσία του Πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κατηγόρησε ευθέως την πολωνική κυβέρνηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα.
Σφίγγει ο κλοιός για την Κομισιόν
Η σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας αφορά συγκεκριμένα στην πρόσφατη απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που θεωρήθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα ανοιχτή υπονόμευση των ευρωπαϊκών αρχών, του κράτους δικαίου και του του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος. Οι Πολωνοί δικαστές διακήρυξαν στην ουσία την υπεροχή του εθνικού έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου.
Η Κομισιόν, δια της προέδρου της, φαίνεται διαστακτική να λάβει αυστηρά μέτρα, όπως ο μηχανισμός αιρεσιμότητας, καθώς ανησυχεί πως τέτοιες κινήσεις απλώς θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, η πρόεδρος, τόσο στην σχετική ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στις μετέπειτα δηλώσεις της, έκανε ξεκάθαρο ότι η Επιτροπή είναι βαθύτατα δυσαρεστημένη για τις εξελίξεις στην Πολωνία και πως «δεν θα επιτρέψει να τεθούν σε κίνδνυο οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες». Τα περιθώρια για την Επιτροπή στενεύουν όμως γιατί μετά την Ουγγαρία, ακόμα περιοσσότερο η Πολωνία προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην ΕΕ.