Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν χθες Πέμπτη για την προστασία των ευάλωτων ανθρώπων ζητώντας άμεσα μέτρα για βοήθεια και συντονισμένη δράση, ειδικά για τις γυναίκες του Αφγανιστάν.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων, της στρατολόγησης παιδιών στρατιωτών, της καταστολής ειρηνικών διαμαρτυριών και των διαφωνούντων, και τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Παροχή βοήθειας στις γειτονικές χώρες και έκδοση «βίζας» για τις Αφγανές
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι περισσότεροι Αφγανοί πρόσφυγες θα αναζητήσουν προστασία στις γειτονικές χώρες. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τις χώρες αυτές και να συμβάλει στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, ύδρευσης, αποχέτευσης και φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επανεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων ατόμων και όσων βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικό πρόγραμμα θεωρήσεων (visa) για τις Αφγανές που ζητούν προστασία από το καθεστώς των Ταλιμπάν.
Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί επίσης τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τις τρέχουσες και τις πρόσφατες αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των απορριφθεισών αιτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πραγματοποιούνται αναγκαστικές επιστροφές στο Αφγανιστάν. Οι ευρωβουλευτές καλούν εκ νέου την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για τις θεωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και τα κράτη μέλη να μοιραστούν εξίσου την ευθύνη όσον αφορά την παροχή προστασίας.
Διάλογος με τους Ταλιμπάν, αλλά όχι αναγνώριση
Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι η επιχειρησιακή συνεργασία με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι απαραίτητη για υλικοτεχνικά και ανθρωπιστικά θέματα, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους που έχουν ανάγκη και ασφαλή διέλευση για αλλοδαπούς και Αφγανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι επαφές αυτές θα πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στους σκοπούς αυτούς. Τονίζουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πολιτική αναγνώριση των de facto ηγετών των Ταλιμπάν, οι οποίοι σήμερα καταστρέφουν τα επιτεύγματα των τελευταίων είκοσι ετών.
Το πάθημα να γίνει μάθημα για την ΕΕ
Η απόσυρση των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν αποτελεί συλλογική αποτυχία της δυτικής εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής και πολιτικής ασφαλείας, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, και πρέπει να αντληθούν σοβαρά διδάγματα για το μέλλον. Επισημαίνουν επίσης ότι η αποτυχία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό πλεονέκτημα για τις μη δυτικές δυνάμεις και τις γειτονικές χώρες, ιδίως το Πακιστάν, καθώς και την Κίνα και, σε μικρότερο βαθμό, για τη Ρωσία.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά της να δρα αυτόνομα και να ενισχύσει τη συνεργασία της στον τομέα της άμυνας με την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης.
Το ψήφισμα με 536 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 50 αποχές,