Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα -Στο επίκεντρο Μαρόκο, Ρωσία και Σρι Λάνκα - iefimerida.gr

Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα -Στο επίκεντρο Μαρόκο, Ρωσία και Σρι Λάνκα

Μετανάστες στα Ισπανικά σύνορα
Μετανάστες στα ισπανικά σύνορα / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά τη χθεσινή απογευματινή συζήτηση της ολομέλειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τρία ψηφίσματα σχετικά με ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στο Μαρόκο, τη Ρωσία και τη Σρι Λάνκα.

Και τα τρία ψηφίσματα πυροδότησαν έντονη συζήτηση, με τους ευρωβουλευτές να παίρνουν το λόγο και να παρατηρούν ότι σε κάθε περίπτωση η ΕΕ πρέπει να προωθήσει και να προασπίσει τις αξίες που διέπουν τα κράτη-μέλη και την Ένωση συνολικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενοι στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι η προάσπισή τους θα πρέπει να γίνει διεθνής υπόθεση με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Μαρόκο υπεύθυνο για εργαλειοποίηση μεταναστευτικού

Σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στα σύνορα Μαρόκου-Ισπανίας, χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να μεταφερθούν παράτυπα στην ισπανική επικράτεια. Οι ισπανικές αρχές με τη συμβολή και των ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιχείρησαν να ανακόψουν το μεταναστευτικό κύμα.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι με πρωτοβουλία των μαροκινών αρχών χαλάρωσαν εσκεμμένα οι έλεγχοι στα σύνορα με την πόλη της Θέουτα, η οποία βρίσκεται στη Β. Αφρική και αποτελεί μέρος της ισπανικής επικράτειας. Η κίνηση αυτή οδήγησε στη συρροή χιλιάδων ανθρώπων -μεταξύ αυτών, πολλά παιδιά- στα ισπανικά σύνορα. Οι περισσότεροι εξ αυτών επέστρεψαν στο Μαρόκο με πρωτοβουλία των ισπανικών αρχών.

Δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις σε έντονο ύφος στο Ευρωκοινοβούλιο, με πολλούς βουλευτές να καταδικάζουν την πολιτική του Μαρόκου, αλλά και κάποιους να κατηγορούν την ισπανική κυβέρνηση για απάνθρωπη συμπεριφορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξε ότι αυτή η κρίση προκλήθηκε με ευθύνη του Μαρόκου λόγω των διπλωματικών εντάσεων της αφρικανικής χώρας με την Ισπανία, που δεν αφορούν τη μετανάστευση αλλά την απόφαση των ισπανικών αρχών να δεχθούν να περιθάλψουν τον Μπραχίμ Γκάλι, ηγέτη του κινήματος για την απελευθέρωση των Σαχράουι στη Δυτική Σαχάρα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες πηγές εκτιμούν ότι η μαροκινή κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ισπανία και μέσω αυτής στην ΕΕ για να διεκδικήσει γενναία χρηματοδότηση για τη διαχείριση και προστασία των συνόρων μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας, δηλαδή των συνόρων της ΕΕ. Η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει και παλιότερα τις μαροκινές αρχές ώστε να ενισχυθεί η προστασία των συνόρων.

Με 397 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 196 αποχές, το ψήφισμα πέρασε από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Πυρά» του Ευρωκοινοβουλίου προς τη Ρωσία

Σε δεύτερο ψήφισμα, που συζήτησαν και ψήφισαν οι ευρωβουλευτές, ζητούν από τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν τον πρώην αρχηγό της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Ανοιχτή Ρωσία», Αντρέι Πιβοβάροφ, οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία παραβίασης του νόμου για τις λεγόμενες «ανεπιθύμητες οργανώσεις». Καλούν, μάλιστα, τη Ρωσία να καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο που εμποδίζει τη δράση συγκεκριμένων οργανώσεων και πολιτικών ομάδων, με την κατηγορία των ανεπιθύμητων. Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνεται το αίτημα για άρση της απόφασης των ρωσικών αρχών να εντάξουν τρεις γερμανικές ΜΚΟ, καθώς και άλλες ξένες οργανώσεις στην κατηγορία των ανεπιθύμητων οργανώσεων, φτάνοντας τις 34 στο σύνολο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ψηφοφορία στο παραπάνω ψήφισμα ήταν η εξής: 564 υπέρ, 61 κατά, 37 αποχές.

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος στη Σρι Λάνκα, πρόσχημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για την επαναλαμβανόμενη και συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σρι Λάνκα.

Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ υπάρχει εκτενής αναφορά σχετικά με την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου για την πρόληψη της τρομοκρατίας, ο οποίος παρέχει στην αστυνομία ευρείες εξουσίες για έρευνα, συλλήψεις και κράτηση, γεγονός που έχει οδηγήσει σε βάσιμους ισχυρισμούς για την ύπαρξη βασανιστηρίων, ακόμα και περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να ακολουθήσει της διεθνείς πρακτικές σε σχέση με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και την εφαρμογή της.

Στο ψήφισμα σημειώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να πιέσει τη Σρι Λάνκα να σεβαστεί και να υιοθετήσει τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα προς τρίτες χώρες, στα οποία η Σρι Λάνκα συμμετέχει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωβουλή κατέληξε σε ψηφοφορία με συντριπτική πλειοψηφία 628 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 40 αποχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ