Οι ψηφοφόροι στη Λετονία, στη Μάλτα και τη Σλοβακία καλούνται σήμερα Σάββατο στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, έπειτα από εκείνους στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και την Τσεχία, καθώς ξημέρωσε η τρίτη και προτελευταία ημέρα των ευρωεκλογών.
Από την Πέμπτη ως αύριο Κυριακή, περίπου 418 εκατομμύρια πολίτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τα 751 μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ευρωεκλογές σηματοδοτούν την έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανανέωσης των ηγεσιών των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών. Καταγράφονται εξάλλου σε μια φάση ενδοσκόπησης, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά κι εν μέσω της εμφάνισης νέων προκλήσεων και απειλών, εσωτερικών κι εξωτερικών.
Σε άνοδο τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογές
Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα ενδέχεται να καταγράψουν άνοδο και, δυνητικά, να εγείρουν εμπόδια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συμμετοχή είναι συνήθως χαμηλότερη στις ευρωεκλογές, κάτι που συχνά ευνοεί περιθωριακά κόμματα.
Στην Τσεχία, η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώνεται σήμερα, με τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, το φιλελεύθερο-λαϊκιστικό ANO και τους σοσιαλδημοκράτες, να διεκδικούν τις περισσότερες από τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα.
Στη γειτονική Σλοβακία, οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν 13 ευρωβουλευτές. Η συμμετοχή στη χώρα αυτή το 2014 δεν ξεπέρασε το 13% -- ήταν χαμηλότερη ακόμη και από εκείνη στην Τσεχία.
Στη Λετονία, 1,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν οκτώ ευρωβουλευτές, ενώ στη Μάλτα το εκλογικό σώμα των 370.000 ψηφοφόρων καλείται να επιλέξει έξι μέλη του ΕΚ.
Η ψηφοφορία στη Μάλτα έχει την ιδιομορφία ότι επιτρέπεται η συμμετοχή από τα 16 έτη. Στη νήσο εξάλλου καταγράφεται εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής -ανήλθε στο 75% το 2014- παρότι η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική, όπως σε άλλες χώρες-μέλη.