Οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις σε Γαλλία και Ιταλία μπορεί να σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες και το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ να επικράτησε στη Βρετανία, όμως η ΕΕ δεν μετατοπίστηκε πολιτικά προς τα δεξιά, όπως πολλοί ανησυχούσαν, προφανώς χάρη και στη μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, που άγγιξε το 50%.
Κατακερματισμένο το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
Η επιλογή των προσώπων, που θα στελεχώσουν τα κορυφαία πόστα της Ε.Ε. και η αποστολή τους να οδηγήσουν την Ευρώπη στο μέλλον παρακάμπτοντας τις τρικλοποδιές της ακροδεξιάς, δεν θα είναι, ωστόσο, εύκολη υπόθεση αφού από τις ευρωεκλογές προέκυψε μια κατακερματισμένη ευρωβουλή. Οι δύο μεγάλες παρατάξεις -το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες χάνουν την πλειοψηφία που διέθεταν μέχρι τώρα και υποχρεώνονται να αναζητήσουν συμμαχίες με Πράσινους και Φιλελευθέρους, που βγήκαν σαφώς ενισχυμένοι από την εκλογική μάχη, (70 έδρες από 52 οι πρώτοι, χάρη στα θετικά τους αποτελέσματα στην Γερμανία και την Γαλλία και 107 από 69 οι δεύτεροι -στους οποίους συγκαταλέγεται και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν).
Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν;
Το κατά πόσον τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα του κέντρου θα καταφέρουν να τα βρουν στο πρόσωπο του διαδόχου του απερχόμενου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν παραμένει ανοιχτό. Θα είναι ο συντηρητικός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς ή μήπως η φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ η επόμενη πρόεδρος; Οι ηγέτες του ΕΛΚ που παραμένει πρώτη δύναμη, με 179 έδρες, έναντι 216 στις προηγούμενες ευρωεκλογές, διεκδικούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επικεφαλής υποψήφιό τους, τον Spitzenkandidat, Βέμπερ, με το διχαστικό προφίλ.Οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D), η δεύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 150 έδρες (έναντι 185), απέρριψαν αυτήν την διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν, ανοίγοντας τον δρόμο των μακρών διαβουλεύσεων στην κούρσα που πλέον ανοίγει για την πλήρωση των κορυφαίων πόστων των ευρωπαϊκών θεσμών.
Δύσκολη η συμμαχία των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστών
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, που επικράτησε με διαφορά μικρότερη της ποσοστιαίας μονάδας (0,95) του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζοντας ποσοστό 23,31% έναντι 22,41% της λίστας LREM-Modem), απηύθυνε αμέσως έκκληση για την συγκρότηση μίας «ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την συμμετοχή των ευρωσκεπτικιστικών σχηματισμών, ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων που στο παρελθόν δεν κατάφεραν να συνεργασθούν. Η Λεπέν ελπίζει μαζί με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που εξασφάλισε το 30% των ψήφων, όπως αναμενόταν, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 37). Ωστόσο σήμερα φαίνεται δύσκολη μία προσέγγιση με την λαϊκιστική Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, όπου συμμετέχει το ιταλικό Κίνημα των 5 Αστέρων και όπου θα ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit που εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού οι διαφωνίες τους είναι μεγάλες.
Ακόμη και αν προστεθούν στις δύο αυτές ομάδες οι 58 έδρες του ECR όπου συμμετέχουν οι Βρετανοί Συντηρητικοί και οι Πολωνοί του PiS, η άκρα δεξιά, οι ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωφοβικοί παραμένουν, με 172 έδρες, πολύ μακριά από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (376 έδρες). «Το κύμα των εθνικιστικών και των ευρωσκεπτικιστικών κόμματων περιορίσθηκε, αν βάλουμε στην άκρη τον Εθνικό Συναγερμό και την Λέγκα», σύμφωνα με τον Ερίκ Μορίς, της Fondation Robert Schuman. «Εάν ο Βίκτορ Όρμπαν δεν μετακινηθεί, δεν βλέπω πώς θα μετακινηθούν οι σημερινές γραμμές αυτών των σχηματισμών». Δεν αποκλείονται πάντως ανακατατάξεις στο χώρο των ακροδεξιών και εθνικιστών καθώς θεωρείται πολύ πιθανό το Fidesz του εθνολαϊκιστή Ούγγρου πρωθυπουργού να αποσπασθεί τελικά από το ΕΛΚ και να συμμαχήσει με τη νέα δεξιά συμμαχία του επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.