Σήμερα, η ολομέλεια του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου διακήρυξε την ετοιμότητά της για την έναρξη της συζήτησης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ταμείο στήριξης των κρατών-μελών της ΕΕ που επλήγησαν από το Brexit.
Το κοινοβούλιο επιθυμεί να διαπραγματευτεί με το Συμβούλιο τις λεπτομέρειες του Ταμείου για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της αποχώρησης του Ην. Βασιλείου.
Συγκεκριμένα, η θέση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει την ανάγκη να συγκροτηθεί ταμείο προσαρμογής στο Brexit, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου τα κράτη μέλη που υφίστανται τις συνέπειες της αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ θα λάβουν οικονομική βοήθεια. Στόχος των ευρωβουλευτών είναι η έναρξη της διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο, η οποία ξεκινάει σήμερα, 9 Ιουνίου, να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία μέχρι τις 17 Ιουνίου ώστε τα λεφτά να είναι διαθέσιμα άμεσα.
Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του Ευρωκοινοβουλίου;
- 4 δισ. ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις το 2021 και το 2022 ενώ το υπόλοιπο 1 δισεκατομμύριο να καταβληθεί το 2025.
- Κάλυψη των δαπανών για το διάστημα μεταξύ 1 Ιουλίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2023, με σκοπό την προετοιμασία των αναμενόμενων επιπτώσεων του Brexit.
- Μέθοδος κατανομής του ποσού που θα στηρίζεται στην σημασία που έχει το εμπόριο με το Ην. Βασίλειο, τη σημασία της αλιείας στη βρετανική ΑΟΖ και στον πληθυσμό που ζει στις παραθαλάσσιες περιοχές που γειτονεύουν με το Ην. Βασίλειο.
- Στήριξη των Ευρωπαίων Πολιτών που επιστρέφουν από το Ην. Βασίλειο λόγω του Brexit.
- Ο Χρηματοπιστωτικός και τραπεζικός τομέας εξαιρούνται από την οικονομική βοήθεια.
- Η αλιεία μικρής κλίμακας και οι κοινότητες εξαρτώμενες από την αλιευτική δραστηριότητα στα νερά του Ην. Βασιλείου να ενισχυθούν αποφασιστικά.