Ευρωβουλευτές πιέζουν για να δημιουργηθούν ασφαλείς και υγιείς χώροι για τους εργαζόμενους στην ΕΕ.
Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) ενέκρινε την έκθεσή της για ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης προστασίας των εργαζομένων από την έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες, το στρες στην εργασία και τους τραυματισμούς σε εργατικά ατυχήματα) .
Η ψηφοφορία της επιτροπής πέρασε την πρόταση με 43 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 8 αποχές, σήμερα Τρίτη.
Αντλώντας διδάγματα από την πανδημία
Η έκθεση που συνέταξε η Δανέζα ευρωβουλευτής, Μαριάν Βίντ (Σοσιαλδημοκράτες) τονίζει την ανάγκη να αντληθούν διδάγματα από την πανδημία και προτρέπει τα κράτη μέλη να καταρτίσουν σχέδια ετοιμότητας και αντίδρασης για πιθανές μελλοντικές κρίσεις στις εθνικές τους στρατηγικές.
Οι ευρωβουλευτές εφιστούν την προσοχή στην προστασία και την προαγωγή της ψυχικής υγείας των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων πρώτης γραμμής. Απαιτούν τη δημιουργία οδηγίας της ΕΕ για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους και την ευημερία στην εργασία με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο χώρο εργασίας όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η εξάντληση και το στρες.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προβεί σε στοχευμένη αναθεώρηση της Οδηγίας για τους Βιολογικούς Παράγοντες ώστε να είναι κατάλληλη να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις πανδημίας, λένε οι ευρωβουλευτές.
Προστασία και στην τηλεργασία
Με σκοπό την προστασία του σχεδόν 50 % όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη που εργάζονται (μερικώς) εξ αποστάσεως από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, τα μέλη καλούν την Κομισιόν να παρουσιάσει νομοθεσία που να θεσπίζει ελάχιστες απαιτήσεις για την τηλεργασία σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές για την απασχόληση επαναλαμβάνουν επίσης το αίτημά τους προς την Κομισιόν να διαμορφωθεί οδηγία για το δικαίωμα αποσύνδεσης, σύμφωνα με το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της 21ης Ιανουαρίου 2021.
Η προσέγγιση «Vision Zero» για την κάλυψη όλων των τραυματισμών και ατυχημάτων, τη σωματική και ψυχική φθορά
Ενώ τα μέλη χαιρετίζουν την προσέγγιση «Vision Zero» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εργατικά ατυχήματα και τις ασθένειες και την εστίαση του φύλου στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία, ζητούν να συμπεριληφθούν όλοι οι τραυματισμοί, τα ατυχήματα και η σωματική και ψυχική καταπόνηση και να καταρτιστεί ένας αντίστοιχος οδικός χάρτης. Αυτό ο χάρτης-λίστα θα φέρει την μείωση των εργατικών ατυχημάτων και θανάτων ώστε να πιαστεί ο στόχος για «μηδενικούς θανάτους».
Οι ευρωβουλευτές απαιτούν επίσης μια σημαντικά αυξημένη εστίαση σε στρατηγικές πρόληψης, όπως η ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας, οι εθνικές υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας και ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Μειώστε την έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνες χημικές ουσίες για την καταπολέμηση του καρκίνου
Με σκοπό την καλύτερη προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία, οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να ενημερώσει τους κανόνες της ΕΕ για τις οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης επικίνδυνων χημικών ουσιών για τουλάχιστον 25 επιπλέον ουσίες προτεραιότητας χωρίς καθυστέρηση.
Οι ευρωβουλευτές απαιτούν οποιαδήποτε πρόταση για αναθεωρημένες οριακές τιμές έκθεσης για τον μόλυβδο και τις ενώσεις του να διασφαλίζει ίση προστασία για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο εργασίας ανεξαρτήτως φύλου. Οι νόμοι της ΕΕ θα πρέπει να προστατεύουν τους εργαζόμενους από την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για ομάδες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία και στη γεωργία, ή ιδιαίτερα ευάλωτες, όπως οι έγκυες ή οι θηλάζουσες εργαζόμενες.
88.000 θάνατοι το χρόνο από την έκθεση στον αμίαντο
Όσον αφορά την προστασία από την έκθεση στον αμίαντο, που ευθύνεται για 88.000 θανάτους λόγω εργασίας ετησίως, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να παρουσιάσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αφαίρεση όλου του αμιάντου σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ής Οκτωβρίου 2021.
200.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία
Περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία με τον καρκίνο να είναι η κύρια αιτία θανάτων λόγω εργασίας, αντιπροσωπεύοντας το 52 %.
Η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάρτιο.