Όσοι έχουν μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων μπορούν να απομονώνονται στο σπίτι τους.
Αυτό, εφόσον δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και τηρούν τα μέτρα περιορίζοντας τις στενές επαφές τους με άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας (UKHSA), στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειωθούν τα κρούσματα στη χώρα.
Μέχρι στιγμής, από τις αρχές Μαΐου, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 300 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, μιας συνήθως ήπιας ασθένειας που μεταδίδεται με τη στενή επαφή και προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης αλλά και δερματικές αλλοιώσεις.
Η ευλογιά των πιθήκων φαίνεται πως «χτυπά» κυρίως την Ευρώπη
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ευρώπη και όχι σε χώρες της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός. Επίσης, δεν σχετίζονται με ταξίδια στις περιοχές αυτές.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν πού οφείλεται αυτή η ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων.
Η UKHSA ανέφερε σήμερα ότι όσοι έχουν μολυνθεί θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άλλους ανθρώπους μέχρι να ιαθούν οι δερματικές αλλοιώσεις.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές, από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω των εκκρίσεων των βλεννογόνων, συνιστάται σε όσους μολύνθηκαν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά για οκτώ εβδομάδες μετά τη μόλυνση, για προληπτικούς λόγους.
Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλότερος αν κάποιος έχει άμεση επαφή με κάποιον που πάσχει από την ευλογιά τον πιθήκων. Γενικά όμως, ο κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει χαμηλός, σύμφωνα με τη Ρουθ Μίλτον, υψηλόβαθμη σύμβουλο της UKHSA.