Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές του Haren, στις Βρυξέλλες, έως και τις 22 Δεκεμβρίου, καθώς έλαβε προθεσμία να απολογηθεί για την υπόθεση Qatargate.
Ο εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ, ή αλλιώς «Δον Κιχώτης» όπως τον αποκαλούν οι Βέλγοι δημοσιογράφοι, είναι ο άνθρωπος που συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία για τη σύλληψή της Εύας Καϊλή.
Ο «Δον Κιχώτης» που πολεμά την διαφθορά
Πρόκειται για εισαγγελέα που είναι ταγμένος στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, με τον ίδιο να λέει ότι κάνει απλά τη δουλειά του. Ο 66χρονος Κλεζ, είναι επικεφαλής της ομάδας κατά της διαφθοράς και έχει υπάρξει δικηγόρος επί 20ετία για παρόμοια θέματα.
Η Εύα Καϊλή θα περιμένει μία εβδομάδα την απόφαση για το αν θα αφεθεί ελεύθερη μέχρι τη δίκη της, ενώ ο σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, θα κάνει Χριστούγεννα στη φυλακή, μετά την απόφαση παράτασης της κράτησης του για τουλάχιστον ένα μήνα.
Η τοποθέτηση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αναφέρει ότι το προδικαστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προφυλάκιση των «Φ.Τ.» και «Π.Π.», ενώ ο «Ν.Φ-Τ», παραμένει επίσης υπό κράτηση, αλλά «με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού».
Διευκρινίζεται ότι εάν οι τρεις υπό κράτηση κατηγορούμενοι ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του Τμήματος Κατηγορίας στο Εφετείο των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Ο τρίτος κατηγορούμενος είναι ο Νικολό Φιγκό Ταλαμάνγκα, Διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice”.
«Χείμαρρος» στις αποκαλύψεις ο Τζόρτζι
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος ήταν κορυφαίο στέλεχος της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι, υπήρξε χείμαρρος αποκαλύψεων κατά την προανάκριση και φέρεται να είπε στις βελγικές Αρχές τη φράση «κλειδί»: «Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα».
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, προέβη χθες σε μια «μαραθώνια» κατάθεση στις βελγικές Αρχές για τα όσα γνωρίζει σχετικά με το Qatargate. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός υπερασπίστηκε τη σύντροφό του, Εύα Καϊλή.
Τον γύρο του κόσμου κάνει το σκάνδαλο διαφθοράς
Το σκάνδαλο διαφθοράς, που μαστίζει τις Βρυξέλλες από την προηγούμενη Παρασκευή, κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν συνεχώς νέες πληροφορίες για την υπόθεση.
Η εφημερίδα Corriere della Sera αποκάλυψε τη μεγάλη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τους Βέλγους ερευνητές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις του Ιταλού βοήθησαν τις Αρχές να βρουν την άκρη του νήματος είτε για την επέκταση των ερευνών είτε για την επιβεβαίωση των στοιχείων που είχαν συλλέξει έπειτα από αρκετούς μήνες άκρως απόρρητων ερευνών.
Σε δημοσίευμα της La Repubblica, μάλιστα, φαίνεται πως κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ο Τζόρτζι προσπάθησε να υπερασπιστεί τη σύντροφό του.
Φραντσέσκο Τζόρτζι: Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα
Η Corriere della Sera τονίζει ότι ο Τζόρτζι πιθανότατα είπε πολλά στην κατάθεσή του το Σάββατο, δεδομένου ότι ο ανακριτής, αναγκάστηκε να αναβάλει τις άλλες ανακρίσεις για να συγκεντρώσει όλες τις δηλώσεις του.
Το θέμα των ερωτήσεων δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από τα χρήματα που θα μπορούσαν να περάσουν στην Εύα Καϊλή και άλλα πρόσωπα μέσω της ΜΚΟ «Fight Impunity», την οποία ίδρυσε το 2019 ο τότε προϊστάμενος του Τζόρτζι, Παντσέρι, αμέσως μετά την αποχώρησή του από την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα» φέρεται να είπε ο Τζόρτζι, σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.
Τα χρήματα και τα δώρα -Ο Τζόρτζι υπερασπίστηκε την Εύα Καϊλή
Εκτός από τα χρήματα, στα έγγραφα αναφέρονται και μια σειρά από «δώρα» που φέρεται να απολάμβανε η ομάδα. Κάποια από τα στοιχεία, ωστόσο, φαίνεται πως προήλθαν από τον ίδιο τον Τζόρτζι, μέσω της παρακολούθησης των τηλεφωνικών του συνομιλιών, στις οποίες έκανε ρητές αναφορές στο ζήτημα. Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, από το βουνό των χρημάτων που βρέθηκε τόσο στο σπίτι του στο Μιλάνο όσο και σε αυτό της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τη La Repubblica, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ο Τζόρτζι προσπάθησε να υπερασπιστεί τη σύντροφό του, παρά τις φήμες ότι εκείνη υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που τη θέλουν να αποδίδει σε εκείνον το φταίξιμο για όσα έχουν συμβεί.