Σε… θησαυροφυλάκιο είχε μετατρέψει ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής του σκανδάλου Qatargate, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, το σπίτι της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της και πρώην βοηθού του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, προκειμένου να φυλάει -με τη βοήθεια της βουλευτικής ασυλίας της πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - τα χρήματα που λάμβανε από το Κατάρ και το Μαρόκο.
Η Καϊλή, που θα κάνει Χριστούγεννα στις φυλακές του Χάρεμ, επιβεβαίωσε ενώπιον του Βέλγου ανακριτή Μισέλ Κλεζ, ότι ο Παντσέρι «ακόμη και πριν την πανδημία άφηνε χρήματα» στο σπίτι του ζευγαριού στις Βρυξέλλες «και μετά ερχόταν για να τα πάρει. Εμπιστευόταν περισσότερο τον Φραντσέσκο παρά το δικο του διαμέρισμα», «πιστεύω λόγω της ασυλίας μου», είπε, όπως έχει αποκαλύψει η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.
Ο Τζόρτζι, όπως είπε η Καϊλή, λειτουργούσε ως φύλακας «ίσως και για το νυν αφεντικό του, τον [Ιταλό ευρωβουλευτή] Αντρέα Κοτσολίνο», πιθανώς λόγω «ηθικής υποχρέωσης» προς τον Παντσέρι, που του είχε προσφέρει τη θέση του κοινοβουλευτικού βοηθού, όταν ο ίδιος ήταν ευρωβουλευτής, αλλά και προς τον Κοτσολίνο, που τον κράτησε στη θέση του. Ο Τζόρτζι «δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι, επειδή είμαι μεγαλύτερη», παραδέχθηκε, αφού δεν εμπιστευόταν όσα έκαναν ο σύντροφός της και οι Παντσέρι και Κοτσολίνο, μολονότι και η ίδια είχε στραφεί στον Παντσέρι για συμβουλές ως προς το πώς να κινηθεί στο χώρο της πολιτικής.
Η Καϊλή -που προ ημερών δήλωσε προδομένη από τη στάση του Τζόρτζι-παραδέχθηκε έτσι την ευθύνη του συντρόφου της, λέγοντας ότι γνώριζε τι έκανε εκείνος. Και δήλωσε ότι ουδέποτε «σκέφτηκε την προέλευση των χρημάτων», που βρέθηκαν στο διαμέρισμά τους, χαράσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως σχολιάζουν ιταλικά ΜΜΕ, μια ξεκάθαρη υπερασπιστική γραμμή και ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στον Τζόρτζι.
Οι ομολογίες της ενώπιον των Βέλγων ερευνητών συνάδουν με εκείνες του συντρόφου της: «Θα κάνω ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε η κόρη μου να μπορεί να μείνει με τη μαμά της», είχε πει στη δική του κατάθεση.
Ο πρώην βοηθός του Παντσέρι μέχρι τώρα έχει προσπαθήσει να βγάλει έξω από το κάδρο τη γυναίκα με την οποία απέκτησε μια κόρη 22 μηνών -την οποία φροντίζει η γιαγιά της, μητέρα της Καϊλή στις Βρυξέλλες – μια στρατηγική, ωστόσο, που δεν τη βοήθησε προς το παρόν να βγει από τη φυλακή.
L’ Echo: Η έρευνα για το Qatargate εισέρχεται σε νέα φάση
Η εκτεταμένη έρευνα για την παρασκηνιακή δράση ομάδων προώθησης συμφερόντων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισέρχεται πλέον σε μια νέα, «πιο ήρεμη και πιο αναλυτική φάση», μετά από ένα εντατικό δεκαήμερο ερευνών -20 συνολικά μεταξύ 9 και 12 Δεκεμβρίου- και ανακρίσεων, γράφει η βελγική L’ Echo -ένα από τα Μέσα Ενημέρωσης που είχαν αποκαλύψει τον εντοπισμό των χαρτονομισμάτων στο διαμέρισμα.
Ανακριτές και δικαστές εκτονώνουν λίγο την πίεση, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές κι έφθασε η ώρα η ώρα για μια βαθύτερη ανάλυση μελέτη των μηνυμάτων από τα τηλέφωνα και τους Η/Υ που κατασχέθηκαν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς ευρωβουλευτών, τον ρόλο των οποίων ερευνούν οι ανακριτές.
Ανάλογα και η αστυνομία χτενίζει και «δένει» τα βίντεο από ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι επιτροπές LIBE (δημόσιες ελευθερίες: ειδικότερα η ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βίζας για τους υπηκόους του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση), DROI (ανθρώπινα δικαιώματα, που επεξεργάστηκαν το σχέδιο ψηφίσματος για τους μετανάστες εργάτες που πέθαναν σε εργοτάξια του Μουντιάλ στο Κατάρ). Στο σταυρόνημα και επιτροπές, αποφάσεις των οποίων πιθανώς αποκαλύπτουν την επιρροή του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως η διακομματική ομάδα της «Δυτικής Σαχάρας», η οποία καλείται να επιλύσει μια μακρόχρονη διένεξη μεταξύ Μαρόκου και Αλγερίας, και η Επιτροπή Pegasus, μια κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και άλλων spyware.
Η ταχεία επιτάχυνση στην καριέρα της Καϊλή
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ANSA, επικαλούμενο πηγές της ευρωβουλής, το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή ήταν πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε «μια ξαφνική επιτάχυνση στην καριέρα της και μεγαλύτερη έκθεση σε λόμπι και πολλές νέες επαφές με ομάδες συμφερόντων, ιδιαίτερα τεχνολογικές».
Η εν λόγω επιτροπή διαθέτει ένα «γνωμοδοτικό συμβούλιο» επιστημόνων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ένα όνομα, στο οποίο συνδυάζονται για άλλη μια φορά το Κατάρ και η Ιταλία, αυτό του καθηγητή Σαλβίνο Σαλβάτζιο, εκτελεστικού διευθυντή στο Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa και προσκείμενου στο Qatar Fund, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ. Ο διορισμός του Σαλβάτζιο, ο οποίος εντάχθηκε στο γνωμοδοτικό συμβούλιο της SΤΟΑ τον Νοέμβριο του 2020, ήταν «λίαν επιθυμητός από την ίδια την Καϊλή». Κι ο Σαλβάτζιο δεν ήταν ο μόνος εμπειρογνώμονας που προώθησε η Καϊλή, αφού από το 2018 διαπιστώνεται και η παρουσία μελών του γνωμοδοτικού συμβουλίου της Elontech, που ιδρύθηκε από την αδελφή της, Μανταλένα Καϊλή.
«Υπάρχει πρόβλημα κανόνων που διέπουν το λόμπι, τη διαφάνεια», δήλωσε σε εκπομπή του πρώτου ραδιοφωνικού προγράμματος της RAI ο Ντανίλο Τσεκαρέλι, αναπληρωτής εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), ο οποίος διεξάγει έρευνα για την Εύα Καϊλή για απάτη και υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κανόνες αλλά μόνο σε εθελοντική βάση. Θα ηταν επωφελές για όλους, ακόμη και για εμάς που διεξάγουμε έρευνες με σαφέστερο νομικό πλαίσιο, το να καταστήσει υποχρεωτική μια σειρά κριτηρίων και ορίων αυτού του είδους δραστηριότητας», είπε. Η EPPO ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.