Εξηγήσεις ζητούν οι ΗΠΑ για την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ -Η αντίδραση του Πούτιν και η απάντηση της Μόσχας - iefimerida.gr

Εξηγήσεις ζητούν οι ΗΠΑ για την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ -Η αντίδραση του Πούτιν και η απάντηση της Μόσχας

Κατεστραμμένα κτίρια στο Κουρσκ της Ρωσίας
Κατεστραμμένα κτίρια στο Κουρσκ της Ρωσίας / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Λευκός Οίκος έχει σκοπό να ζητήσει εξηγήσεις από την Ουκρανία για την εισβολή την Τετάρτη (7/8) στο Κουρσκ της Ρωσίας

Η περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία, κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η σπάνια -για τη μέχρι τώρα εξέλιξη του πολέμου- διασυνοριακή επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιθέσεις με ρουκέτες και drones εξαπέλυσε η Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις της επέκτειναν την επιχείρησή τους εντός της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, τη δεύτερη ημέρα της εισβολής που έχει αναγκάσει τη Μόσχα να αποσύρει στρατεύματα από το ουκρανικό μέτωπο, έτσι ώστε να ενισχύσει την άμυνά της.

Οι ρωσικές αρχές είπαν ότι η κίνηση μα κηρυχθεί το Κουρσκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη «για την εξάλειψη των συνεπειών των εχθρικών δυνάμεων που εισέρχονται στην περιοχή».

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν επίσης εκκενωθεί από τις παραμεθόριες περιοχές, και ότι επιστρατεύονται γιατροί από άλλες πόλεις. Σε ανάλογη εκκένωση προχώρησαν και οι ουκρανικές αρχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αιφνιδιάστηκε όταν έμαθε το συμβάν, και κατηγόρησε την Ουκρανία κάνοντας λόγο για «μείζονα πρόκληση». Η Μόσχα υποστηρίζει ότι εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα κοντά στην πόλη Σούρζα.

Η αντίδραση του Πούτιν όταν ενημερώθηκε για την ουκρανική εισβολή

Οι ουκρανικές εισβολές σε ρωσικό έδαφος ήταν εξαιρετικά σπάνιες από τότε που η Ρωσία σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Εξηγήσεις από την Ουκρανία θα ζητήσουν οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να ζητήσει «εξηγήσεις» για το θέμα, με τον εκπρόσωπό του να τονίζει πως «θα επικοινωνήσουμε με τον ουκρανικό στρατό για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους στόχους». Στην ανακοίνωση προσθέτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές σε ρωσικό έδαφος

Σύμφωνα με το BBC, από την Τρίτη ξεκίνησαν οι μάχες σε διάφορα χωριά στη ρωσική επικράτεια.

Σημειώθηκαν ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις πολίτες σύμφωνα με τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει η Ρωσία, 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε χθες ότι εμπόδισε τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν «βαθιά στο ρωσικό έδαφος» στην περιοχή του Κουρσκ και ότι κατέστρεψε πολλά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρωσία: «1.000 Ουκρανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην επιδρομή στο Κουρσκ»

Ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, δήλωσε ότι στην επιδρομή που έγινε στην περιφέρεια του Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, συμμετείχαν έως 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

Πρόσθεσε πως «η πρoώθηση του εχθρού εις βάθος στο ρωσικό έδαφος ανακόπηκε από πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού», και ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης που αναμεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να καταστρέφουν τον εχθρό.

Πώς απάντησε η Ρωσία

Στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας που συνορεύει με το Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις απάντησαν με αεροπορικές επιθέσεις την Τετάρτη (7/8). Η αεράμυνα κατέρριψε «έναν βαλλιστικό πύραυλο, δύο UAV και ένα ελικόπτερο» πάνω από την περιοχή Sumy, ανέφεραν ρωσικές πηγές.

Τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν και έναν σταθμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου στη Sudzha σε έναν από τους λίγους εναπομείναντες αγωγούς που προμηθεύουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rybar.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λογαριασμοί υπέρ της Ρωσίας δημοσίευσαν στο Telegram πλάνα από drone στη Sudzha που έδειχναν ότι η πόλη καταστράφηκε από τις μάχες. Ο δήμαρχος της Sudzha είπε στο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti ότι η κατάσταση εκεί ήταν «πολύ τεταμένη» καθώς οι ντόπιοι προσπάθησαν να την εκκενώσουν.

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος που συμμετείχε στην επιχείρηση Κουρσκ, είπε στους FT ότι οι ειδικές δυνάμεις της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, SBU, «κατέρριψαν ένα ρωσικό ελικόπτερο χρησιμοποιώντας drone».

Γιατί οι Ουκρανοί εισέβαλαν στην περιφέρεια Κουρσκ

Ο ανταποκριτής του iefimerida.gr στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν το Κίεβο σε αυτή την παράτολμη -εκ πρώτης όψεως- επιχείρηση εντός του ρωσικού εδάφους.

Ουκρανοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η -εκ πρώτης όψεως- απερίσκεπτη κίνηση έχει πολύ συγκεκριμένους και λογικούς στόχους. Ορισμένοι από τους στόχους τους, όπως αναφέρουν Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές, μπορούν να είναι οι εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Οι Ουκρανοί θέλουν να καταλάβουν και να ελέγξουν ή να καταστρέψουν τον σταθμό καταμέτρησης φυσικού αερίου στη Σούντζα, που αυτή τη στιγμή αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό δίαυλο εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
  • Στην ίδια περιοχή, στο Κουρτσιάτα, βρίσκεται ατομικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ενδεχόμενο ελέγχου μιας μεγάλης εγκατάστασης ατομικής ενέργειας από «πράσινα ανθρωπάκια» (όπως ονόμαζαν οι Ρώσοι τον στρατό εισβολής, χωρίς διακριτικά, που είχαν στείλει στην Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014) θα προκαλούσε πανικό στους Ρώσους. Επίσης, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να «ανταλλάξουν» αυτή την εγκατάσταση με τον ουκρανικό ατομικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τον οποίον ελέγχει ο στρατός εισβολής των Ρώσων.
  • Ένας ακόμα λόγος για την ουκρανική επίθεση προς την πλευρά του Κουρσκ μπορεί να είναι η διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων, προκειμένου οι Ρώσοι να αναγκαστούν να στείλουν μάχιμες μονάδες για να διώξουν τους Ουκρανούς. Αυτό έχει ιδιαίτερο νόημα αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που διακινείται εδώ και εβδομάδες, ότι οι Ρώσοι συγκέντρωναν δυνάμεις με τις οποίες στόχευαν να επιτεθούν από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας προς την πόλη Σούμι.
  • Η «ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ» μπορεί να σχετίζεται και με το ενδεχόμενο μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους, προκειμένου οι περιοχές που ίσως να ελέγχει η ουκρανική πλευρά (οι οποίες ήταν σχεδόν αφύλακτες, σε αντίθεση με τις καλά οχυρωμένες θέσεις των Ρώσων κατά μήκος του μετώπου) να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής με ουκρανικές περιοχές.
  • Τέλος, ένα σενάριο που επίσης ακούστηκε είναι πως οι συγκεκριμένες κινήσεις που πραγματοποιούν οι Ουκρανοί στοχεύουν -μεταξύ άλλων- και στην πίεση προς τη δύση, η οποία, θέλοντας να αποφύγει κλιμάκωση του πολέμου, προστατεύει τη Ρωσία από χτυπήματα με τα όπλα που η ίδια προσφέρει στους Ουκρανούς.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κούσκο ΡΩΣΙΑ Βλάντιμιρ Πούτιν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ