Σε εξέλιξη βρίσκονται οι γαλλικές εκλογές, με συμμετοχή-ρεκόρ των ψηφοφόρων, ενώ στις μεγάλες πόλεις οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν πιο αργά.
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται μαζικά στις κάλπες σήμερα, Κυριακή στο πρώτο στάδιο των βουλευτικών εκλογών δύο γύρων που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση που μπορεί να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη.
Η εκλογική διαδικασία στην Γαλλία διεξάγεται, με την ακροδεξιά να ελπίζει να εξασφαλίσει την εξουσία, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.
Συμμετοχή-ρεκόρ στο 59,39% μέχρι τις 18:00
Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές στην ηπειρωτική Γαλλία ανήλθε στο 59,39% στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από τον πρώτο γύρο των εγκλογών του 1978 αντίστοιχη ώρα, με εξαίρεση τις εκλογές του 1986, οι οποίες διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 39,42% που καταγράφηκε στις εκλογές του 2022 την ίδια ώρα. Το 1981, το ποσοστό αυτό την ίδια στιγμή στον πρώτο γύρο ήταν 58,3%.
Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) ανέρχεται σε 59,39 %, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Ipsos, η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις εκλογές του 1986.Η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει στο 67,5%, σύμφωνα με εκτίμηση.
Οι κάλπες σε μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 21:00 -Τα πρώτα αποτελέσματα
Ορισμένα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), στο τέλος αυτής της μακράς ημέρας εκλογών. Αλλά στις μεγάλες πόλεις, θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 21:00 (ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το γαλλικό BFMTV.
Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον εκλογικό κανονισμό, απαγορεύεται οποιαδήποτε διάδοση αποτελεσμάτων, ακόμη και μερικών αποτελεσμάτων. Η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε αποτελέσματος τιμωρείται με πρόστιμο 75.000 ευρώ. Ομοίως, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να κάνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις πριν από τη λήξη της διαδικασίας. Από τις 9 μ.μ. και μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα exit polls.
Ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν ή να μεταδίδουν δημοσκοπήσεις ή αποτελέσματα πριν από τις 9 το βράδυ, η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τα μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στο εξωτερικό. Όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα μέσα ενημέρωσης στο γειτονικό Βέλγιο και την Ελβετία μπορεί κάλλιστα να δημοσιεύσουν τα πρώτα τους στοιχεία πριν από τις 21:00, σημειώνεται.
Συμμετοχή-ρεκόρ μέχρι το μεσημέρι
Η συμμετοχή είναι μέχρι στιγμής υψηλότερη από την αναμενόμενη και φαίνεται να αλλάζει την πτωτική τάση της συμμετοχής των τελευταίων ετών.
Μέχρι το μεσημέρι, το ποσοστό ήταν 25,9% - η υψηλότερη των τελευταίων 40 και πλέον ετών. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022. Την ίδια ώρα τότε, είχε καταγραφεί μόνο 18,43% συμμετοχής.
«Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις βουλευτικές εκλογές του 1981", δήλωσε ο Mathieu Gallard, διευθυντής ερευνών στο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, στο X.
Αυτό ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην πρωτεύουσα, το Παρίσι, όπου η συμμετοχή το μεσημέρι ήταν 25,48% έναντι 12,8% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2022 - δηλαδή ένα διπλάσιο ποσοστό, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημείωσε ότι πρόκειται για συμμετοχή που δεν έχει σημειωθεί ξανά στον 21ο αιώνα: στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2017 η συμμετοχή ήταν 19,24%, 21,06% το 2012, 22,56% το 2007 και 19,7% το 2002.
Το γεγονός αυτό αντανακλά το διακύβευμα μιας εκλογικής αναμέτρησης που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια ιστορικών διαστάσεων αλλαγή στη γαλλική πολιτική σκηνή, με την νίκη της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, της Μαρίν Λεπέν και του υποψήφιου πρωθυπουργού, Ζορντάν Μπαρντελά. Η Λεπέν θα διεκδικήσει την προεδρία το 2027, στις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές.
Το ότι η συμμετοχή θα ήταν σήμερα μεγαλύτερη από αυτή των βουλευτικών εκλογών του 2022, που ήταν στο 47,5%, φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό των Γάλλων του εξωτερικού που έχουν ήδη ψηφίσει, καθώς και από το γεγονός ότι πάνω από 2 εκατομμύρια Γάλλοι, περισσότεροι παρά ποτέ, έκαναν χρήση του δικαιώματος που έχουν να εξουσιοδοτήσουν άλλον Γάλλο ψηφοφόρο να ψηφίσει στη θέση τους. Την τάση επιβεβαίωσε και η αυξημένη προσέλευση στις κάλπες μέχρι το μεσημέρι, σήμερα.
Η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία
Ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει στον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας το 50% και πάνω των ψήφων, εφόσον η συμμετοχή αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας.
Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, όποιος κερδίσει τουλάχιστον το 12,5% των ψηφοφόρων μπορεί να θέσει υποψηφιότητα- είναι επομένως δυνατόν να δούμε τρεις ή τέσσερις υποψηφίους να διαγωνίζονται. Ένας υποψήφιος μπορεί να αποσυρθεί μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, κάτι που συνήθως γίνεται καθώς αναμετριούνται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και αποσύρονται υποψηφιότητες για να στηριχθεί η μία ή η άλλη πλευρά.
Την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων. Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι περίπου 115.000 ψηφοφόροι.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές τόσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ότι συνήθως, επανεκλέγονται αυτοί που ήταν ήδη βουλευτές. Δείχνουν επίσης, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερες είναι οι εκλογικές περιφέρειες που στον δεύτερο γύρο προκρίνονται πάνω από δύο υποψήφιοι.
«Ψήφισα, στις κάλπες πολίτες!»
Ο Εμανουέλ Μακρόν, νωρίτερα, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, προσήλθε στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει και μία ανάρτησή του, χαιρέτισε όσους βοήθησαν για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, παροτρύνοντας τους Γάλλους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
«Ψήφισα,
Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας: είστε η ψυχή της δημοκρατίας. Στις κάλπες πολίτες!»
Και η Μαρίν Λεπέν, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.
Ο Ζορντάν Μπαρντελά με ένα βίντεο ανακοίνωσε και αυτός ότι ψήφισε.
Kαι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», που συμμετέχει στην αριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
Οι προβλέψεις πριν ανοίξουν οι κάλπες
Ως προς τις δημοσκοπικές προβλέψεις, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, διευρυμένη και από την απορρόφηση ενός τμήματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα λίγο πάνω από το 35% των ψήφων. Λίγο κάτω από το 30% εκτιμάται ότι θα είναι η εκλογική δύναμη του νέου Λαϊκού Μετώπου των κομμάτων της αριστεράς, ενώ λίγο κάτω από το 20% εκτιμάται ότι θα βρεθεί η παράταξη του προέδρου Μακρόν, η οποία το 2022 ήταν πρώτη και είχε τη σχετική πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. Με αυτά τα ποσοστά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο αριθμός των εδρών που θα έχει μετά τον δεύτερο γύρο, η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν θα είναι ανάμεσα στις 220 και τις 295 έδρες, δηλαδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, υπερβαίνοντας τις 289 έδρες.
Σε ό,τι αφορά την αριστερά οι δημοσκοπικές προβλέψεις της δίνουν από 120 ως 200 έδρες, ενώ σε ό,τι αφορά την παράταξη Μακρόν θα κυμανθεί ανάμεσα στις 70 και τις 130 έδρες. Με άλλα λόγια οι δημοσκοπήσεις αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει είτε η μία είτε η άλλη παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δεν αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο να την αποκτήσουν αν αποφασίσουν να συνεργαστούν. Τέλος, από 30 έως 60 εκτιμάται ότι θα είναι οι βουλευτές που θα έχει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο ρόλος των οποίων ωστόσο μπορεί - οριακά - να αποδειχτεί καθοριστικός.