Εξελίξεις: Βρετανία, Γαλλία και Ουκρανία καταρτίζουν ειρηνευτικό σχέδιο για να το παρουσιάσουν στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Εξελίξεις: Βρετανία, Γαλλία και Ουκρανία καταρτίζουν ειρηνευτικό σχέδιο για να το παρουσιάσουν στις ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Βρετανό πρωθυπουργό
Ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Βρετανό πρωθυπουργό / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για την εκπόνηση σχεδίου εκεχειρίας, το οποίο προτίθενται να παρουσιάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο προέκυψε μετά από συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των τεσσάρων χωρών, μετά και το θερμό επεισόδιο στο Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολόντιμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έπειτα από συνομιλίες που είχε ο Στάρμερ με τους προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «συμφωνήσαμε η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία και ίσως μία ή δύο άλλες χώρες να συνεργαστούν με την Ουκρανία πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε το σχέδιο αυτό με τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα πρέπει να πληρούνται τρεις όροι προκειμένου να επιτευχθεί «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία. Αρχικά μια Ουκρανία «σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί», στη συνέχεια «ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας» καθώς και η «αμερικανική κάλυψη». «Αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να υπάρχουν», υπογράμμισε ο Στάρμερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί «ο κίνδυνος» η Ρωσία να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει την ευκαιρία». «Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα και για τον λόγο αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις. Πώς θα υπερασπιστούμε τη γραμμή (διαχωρισμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας), αν οριστεί μια τέτοια γραμμή» σε τυχόν μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει εδώ και καιρό ότι μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την εφαρμογή τυχόν ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θα χρειαστεί να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι θα χρειαστούμε την αμερικανική κάλυψη, διότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις (σ.σ. για την ειρήνη) χωρίς αυτή», εκτίμησε μιλώντας στο BBC.

Εξάλλου ο Στάρμερ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως ο Τραμπ θέλει να επιτευχθεί ειρήνη που θα διαρκέσει στην Ουκρανία, παρά την έντονη αντιπαράθεση που είχε την Παρασκευή με τον Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να αποχωρήσει αφού τον κατηγόρησε ότι είναι αγνώμων προς τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει στη χώρα του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχολίασε ότι ένιωσε άβολα καθώς παρακολουθούσε τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να αποχωρήσει αφού τον κατηγόρησε ότι είναι αγνώμων προς τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει στη χώρα του.

«Ναι, ένιωσα άβολα. Κανείς δεν θέλει να το δει αυτό», είπε στο BBC και πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι πώς να αντιδράσουμε σε αυτό. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι. Η μία είναι να αυξήσουμε τη ρητορική ως προς το πόσο αγανακτισμένοι είμαστε όλοι ή όχι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Το άλλο είναι να κάνω αυτό που έκανα, που είναι να σηκώσω τα μανίκια, να σηκώσω το τηλέφωνο, να μιλήσω με τον Πρόεδρο Τραμπ, να μιλήσω με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μετά να προσκαλέσω τον Πρόεδρο Ζελένσκι για μια εκτενή συνάντηση χθες, ένα θερμό καλωσόρισμα και μετά να σηκώσω το τηλέφωνο στον Πρόεδρο Μακρόν και στον Πρόεδρο Τραμπ στη συνέχεια.

»Επειδή η αντίδρασή μου ήταν ότι πρέπει να το γεφυρώσουμε. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να μπορούμε να εργαστούμε όλοι μαζί. Γιατί, στο τέλος, είχαμε τρία χρόνια αιματηρής σύγκρουσης. Τώρα πρέπει να φτάσουμε σε αυτή τη διαρκή ειρήνη».

«Πρέπει να το πω: μίλησα με τον πρόεδρο Τραμπ αρκετές φορές. Τον έχω συναντήσει δύο φορές (…) Στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρο ότι όντως επιθυμεί ειρήνη που θα διαρκέσει. Θέλει όντως να τερματιστούν οι μάχες στην Ουκρανία», τόνισε επίσης ο Στάρμερ.

Έπειτα από εντατικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες και άλλους Ευρωπαίους εταίρους, ο Στάρμερ εκτίμησε ότι έγινε «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τον κεντρικό μας στόχο, ο οποίος είναι μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρίσιμη σύνοδος σήμερα στο Λονδίνο για την Ουκρανία

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται την ώρα που περίπου 15 ηγέτες-σύμμαχοι της Ουκρανίας θα συνεδριάσουν σήμερα (2/3) στο Λονδίνο σε μια κρίσιμης σημασίας σύνοδο στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν τις νέες εγγυήσεις ασφαλείας της Ευρώπης μπροστά στον φόβο απεμπλοκής της Ουάσινγκτον, ο οποίος ενισχύθηκε μετά τη σύγκρουση Τραμπ-Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, τον οποίο χειροκρότησαν δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τη Ντάουνινγκ Στριτ, είχε χθες στο Λονδίνο θερμή συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την «απόλυτη αποφασιστικότητα» της Βρετανίας να στηρίξει το Κίεβο έναντι της ρωσικής εισβολής.

Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν και Αντόνιο Κόστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 6 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη εξάλλου έκτακτη ευρωπαϊκής σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, η σημερινή σύνοδος θα επικεντρωθεί «στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σήμερα, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης (προς της χώρα) και της άσκησης αυξημένης οικονομικής πίεσης στη Ρωσία»

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης «την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο της στον τομέα της άμυνας», μπροστά στον κίνδυνο να αρθεί η στρατιωτική και πυρηνική αμερικανική ομπρέλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ