Το ξέσπασμα παιδικής ηπατίτιδας μπορεί να προκλήθηκε από την εξασθένηση του οργανισμού λόγω lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού, αναφέρουν οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας.
Οι αξιωματούχοι υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι το παγκόσμιο ξέσπασμα των κρουσμάτων μπορεί να είναι συνέπεια των μέτρων πανδημίας που απέτρεψαν την έκθεση των παιδιών σε κοινές λοιμώξεις.
Συνολικά, 114 κρούσματα «οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης» έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με 10 παιδιά να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος.
Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σκωτία πριν από λιγότερο από έναν μήνα, προκαλώντας προειδοποίηση από τους αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι λένε ότι έχουν εντοπίσει μέσα σε τρεις μήνες τόσα κρούσματα όσα θα περίμεναν να δουν σε έναν χρόνο.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίστηκε σε παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία αρχικά έπασχαν από διάρροια και ναυτία και αργότερα εμφάνισαν ίκτερο -το κιτρίνισμα του δέρματος/των ματιών. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σκούρα ούρα, κόπρανα γκρίζου χρώματος, φαγούρα στο δέρμα, μυϊκούς πόνους, πυρετό, λήθαργο, απώλεια όρεξης και πόνους στο στομάχι. Κι ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από αδενοϊό, μια ιογενή λοίμωξη που συνήθως ευθύνεται για το συνάχι και έχει συνδεθεί με τα ¾ όλων των περιπτώσεων.
Πώς συνδέονται τα lockdown με την έξαρση των κρουσμάτων ηπατίτιδας;
Οι ειδικοί λένε ότι τα lockdown -τα οποία προκάλεσαν ανησυχίες για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών- μπορεί να εξασθένησαν την ανοσία των παιδιών και να τα άφησαν πιο ευάλωτα στον ιό, ή ότι ο παθογόνος παράγοντας μπορεί να έχει μεταλλαχθεί και να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή.
Η Δρ Μίρα Τσαντ, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Λισαβόνα πως τα μικρότερα παιδιά μολύνονται από τον ιό καθώς δεν είχαν εκτεθεί σε αυτόν «κατά τα διαμορφωτικά στάδια που πέρασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Υπενθυμίζεται πως η ηπατική νόσος έχει εντοπιστεί σε 12 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, ενώ ένα παιδί έχει πεθάνει μέχρι στιγμής.
Οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποκλείσει το εμβόλιο κορωνοϊού ως πιθανή αιτία, καθώς κανένα από τα άρρωστα παιδιά στην Αγγλία δεν έχει εμβολιαστεί λόγω της νεαρής ηλικίας τους. Κανένα από τα 11 κρούσματα στις ΗΠΑ δεν είχε επίσης εμβολιαστεί. Σχεδόν 170 κρούσματα έχουν εντοπιστεί από τότε που καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Σκωτία στα τέλη Μαρτίου.
Καθησυχαστικοί οι ηπατολόγοι για τα κρούσματα
Μιλώντας στην «Daily Mail», ηπατολόγοι ανέφεραν ότι πιστεύουν πως οι επίσημοι αριθμοί μπορεί να είναι μόνον «η κορυφή του παγόβουνου», επειδή πολλοί γονείς μπορεί να αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια.
Ο καθηγητής Σάιμον Τέιλορ Ρόμπινσον, ηπατολόγος από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα εκεί έξω. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από όσα έχουν αναφερθεί, αλλά είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρά». Πρόσθεσε, πάντως, πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι στο «99%» των περιπτώσεων το ήπαρ είναι σε θέση να αναγεννηθεί και οι πιθανότητες να χρειαστεί μεταμόσχευση ή να πεθάνει κανείς εξαιτίας της πάθησης είναι χαμηλές.
Ο καθηγητής Αλαστέρ Σάτκλιφ, παιδίατρος από το University College του Λονδίνου, δήλωσε πως οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται καθώς έως και το 20% των περιπτώσεων ηπατίτιδας δεν έχουν γνωστή αιτία. Όπως είπε:
«Αυτό που πρέπει να έχουν υπ' όψιν οι οικογένειες είναι ότι εάν το παιδί τους εμφανίσει ίκτερο μετά τους πρώτους μήνες της ζωής του, χρειάζεται γρήγορα ιατρική φροντίδα. Αλλά αυτό ισχύει για κάθε παιδί που εμφανίζει ίκτερο μετά τους πρώτους μήνες της ζωής του, οπότε δεν είναι νέα συμβουλή. Με έναν θάνατο και χωρίς γνωστή αιτία, η ζωή θα πρέπει να συνεχιστεί όπως πριν. Τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό από τον ίδιο τον φόβο».
Σύνδεση της ηπατίτιδας με τους αδενοϊούς;
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, «όλο και περισσότερο» υποδεικνύουν πως η αύξηση των σοβαρών περιπτώσεων ηπατίτιδας μπορεί να συνδέεται με μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Δρ Μίρα Τσαντ δήλωσε: «Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε μέσω των ερευνών μας υποδηλώνουν όλο και περισσότερο πως αυτή η αύξηση της αιφνίδιας ηπατίτιδας στα παιδιά συνδέεται με μόλυνση από αδενοϊό. Ωστόσο, διερευνούμε διεξοδικά και άλλες πιθανές αιτίες».
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά που κολλούν αδενοϊό δεν θα νοσήσουν πολύ. Οι περιπτώσεις φλεγμονής του ήπατος -γνωστές ως ηπατίτιδα- είναι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Οι επιστήμονες και οι κλινικοί γιατροί διερευνούν τώρα αν έχει υπάρξει αλλαγή στη γενετική σύσταση του ιού που μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα φλεγμονή του ήπατος.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν κατά την πανδημία μπορεί να οδήγησαν τα μικρά παιδιά να εκτεθούν για πρώτη φορά στον αδενοϊό σε λίγο μεταγενέστερο σημείο της ζωής τους, οδηγώντας σε μια «πιο έντονη» ανοσολογική αντίδραση σε ορισμένα.
Ο καθηγητής Κάλουμ Σέμπλε, ο οποίος είναι ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Ο αδενοϊός ουσιαστικά εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, όταν υπήρξε μειωμένη ανάμειξη, και τώρα έχει επανέλθει σε έξαρση».
Παπαευαγγέλου: Σύνδεση της ηπατίτιδας με το lockdown
Παρόμοια είναι και η άποψη της καθηγήτριας Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως πιθανότατα πρόκειται για έναν αδενοϊό και πως σημειώνεται έξαρση ίσως λόγω του αποστειρωμένου περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσαν τα παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε: ««Οι γιατροί περιμέναμε ότι θα δούμε πράγματα τις επόμενες εβδομάδες, όταν ξεκίνησε η χαλάρωση των μέτρων, και αυτό γιατί τα παιδιά 2-3 χρόνων μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο και έχει δημιουργηθεί ένα ανοσολογικό κενό. Τώρα, οικολογικά έρχονται με την άρση των μέτρων οι ιώσεις να συμπληρώσουν αυτό το κενό. Εκεί που ένα παιδάκι θα έκανε δύο διάρροιες, τώρα εμφανίζει ηπατίτιδα», εξήγησε.