Την απαγόρευση της πλήρους εξαγοράς γερμανικής νεοφυούς εταιρείας (startup) στον τομέα του Διαστήματος από εταιρεία κινεζικών συμφερόντων αποφάσισε το Βερολίνο.
Η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε σήμερα την πλήρη εξαγορά της γερμανικής startup «KLEO Connect», δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δύο κυβερνητικές πηγές.
Η κυβέρνηση αποφάσισε, σύμφωνα με τις πηγές, από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, να μην επιτρέψει στη Shanghai Spacecom Satellite Technology, η οποία ήδη κατέχει το 53% της εταιρείας, να αποκτήσει το μειοψηφικό πακέτο της γερμανικής εταιρείας EightyLeo, που ανέρχεται στο 45%.
Η στρατηγική σημασία του διαστημικού τομέα
Η «KLEO Connect» στοχεύει να θέσει σε πλήρη λειτουργία έως το 2028 ένα δίκτυο από περισσότερους από 300 μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά γύρο από τη γη, μαζί με τις επίγειες υποδομές με στόχο να παρέχει διεθνείς τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, παρόμοιες με τις υπηρεσίες της SpaceX με το πρόγραμμα Starlink.
Ο αναδυόμενος διαστημικός τομέας θεωρείται όλο και πιο σημαντικός από στρατηγικής σημασίας, όπως έδειξε η συζήτηση για την ενδεχόμενη χρήση του «Starlink» από τον ουκρανικό στρατό στην άμυνα του κατά της ρωσικής εισβολής.
Ο Έλον Μασκ αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι πέρυσι είχε απορρίψει ένα αίτημα της Ουκρανίας να ενεργοποιήσει το δορυφορικό του δίκτυο Starlink στο λιμάνι της Κριμαίας στην πόλη Σεβαστούπολη για να βοηθήσει να πραγματοποιηθεί μια επίθεση εναντίον του ρωσικού στόλου που σταθμεύει εκεί, λέγοντας ότι φοβήθηκε την εμπλοκή σε μια «σημαντική» πολεμική ενέργεια.
Κόντρα Γερμανίας-Κίνας
Η Γερμανία από πέρυσι έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Κίνα, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να μειωθούν οι στρατηγικές εξαρτήσεις της από την ασιατική υπερδύναμη.
Το Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο απαγόρευσε την προοπτική κινεζικής επένδυσης σε δύο γερμανικές εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών, αφού οι κινήσεις αυτές ενίσχυσαν τις ανησυχίες όσον αφορά στην εθνική ασφάλεια και την ροή ευαίσθητων δεδομένων τεχνολογικής τεχνογνωσία προς το Πεκίνο.
Ωστόσο, τον Μάιο, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στον κρατικό κινεζικό ναυτιλιακό κολοσσό «COSCO» να αγοράσει μέρος ενός τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου, παρά τις αντιρρήσεις πολλών υπουργείων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν επίσης προειδοποιήσει κατά της συμφωνίας που είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό, σύμφωνα με πηγές και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ