Μια νέα έκθεση της Eurostat αποκάλυψε ότι η υγεία των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ζουν σε πόλεις καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021, το 43% των ηλικιωμένων που ζούσαν σε αστικές περιοχές της ΕΕ είχαν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας, η οποία ήταν 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο για όλα τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας.
H Ιρλανδία σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό, στην 9η θέση η Ελλάδα
Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι η Ιρλανδία, η Σουηδία και το Βέλγιο είχαν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ζούσαν σε πόλεις με καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας, ενώ η Λιθουανία, η Λετονία και η Πορτογαλία είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση της συγκεκριμένης κατάταξης, με μικρή διαφορά των ηλικιωμένων σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.
Η μεγαλύτερη διαφορά στο ποσοστό των ηλικιωμένων που ζουν σε πόλεις που αναφέρουν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο καταγράφηκε στη Σλοβενία, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και την Κροατία. Ωστόσο, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία είχαν χαμηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων που ανέφεραν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας στις πόλεις σε σύγκριση με το εθνικό επίπεδο.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να δώσουν προσοχή στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της υγείας στις αστικές περιοχές, ιδίως για τον ηλικιωμένο πληθυσμό. Ελπίζεται ότι η παρούσα έκθεση θα συμβάλει στην ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτικών που αποσκοπούν στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας των ηλικιωμένων που ζουν στις πόλεις σε ολόκληρη την ΕΕ.