Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η πειθαρχική έρευνα που διέταξε η UEFA κατά Τούρκου ποδοσφαιριστή, επειδή χαιρέτησε εντός του αγωνιστικού χώρου κάνοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων για να πανηγυρίσει τη νίκη της εθνικής ομάδας της Τουρκίας επί της Αυστρίας στο EURO 2024.
Παράλληλα το γεγονός προκάλεσε και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της διοργανώτριας χώρας Γερμανίας.
Ο σκόρερ της τουρκικής ομάδας Μερίχ Ντεμιράλ, που πέτυχε τα δύο γκολ στον αγώνα με την Αυστρία, την οποία νίκησε με 2-1 στη φάση των «16», έκανε με τα χέρια του το σήμα των Γκρίζων Λύκων, χαιρετισμός που έχει ταυτιστεί με την τουρκική άκρα δεξιά και την εθνικιστική οργάνωση της οποίας πολιτικός φορέας είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Το ΜΗΡ είναι κυβερνητικός εταίρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο συμβολισμός του γκρίζου λύκου για τους Τούρκους εθνικιστές έλκει την καταγωγή του από την τουρκική μυθολογία της Κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με τον μύθο του «Εργκενεκόν», ένας γκρίζος λύκος συνόδευε τους Τούρκους καθοδηγώντας τους στην έξοδο τους από την Κεντρική Ασία όπου είχαν εγκλωβιστεί επί 400 χρόνια. Κατά μία άλλη εκδοχή, από μία λύκαινα γεννήθηκαν οι νομάδες των Γκιόκτουρκ (των Γαλάζιων Τούρκων) της Κεντρικής Ασίας. Ο γκρίζος λύκος χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού από τα πρώτα χρόνια της κεμαλικής δημοκρατίας του Μεσοπολέμου, ωστόσο ως ιδιότυπος χαιρετισμός, δηλωτικός πολιτικής θέσης, υιοθετήθηκε από τη δεκαετία του 1990.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «είναι απαράδεκτο ότι η UEFA ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα κατά του Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ μετά τον χθεσινό (2 Ιουλίου) αγώνα της φάσης των 16 του EURO 2024 μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Τουρκίας και της Αυστρίας».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης : «Επιπλέον, η έκθεση που δημοσίευσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος τον Σεπτέμβριο του 2023 τόνισε ότι το σήμα "γκρίζος λύκος" δεν μπορεί απαραίτητα να συνδεθεί με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Το σήμα "γκρίζος λύκος" δεν αποτελεί επίσης απαγορευμένο σύμβολο στη Γερμανία. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αντιδράσεις που επέδειξαν οι γερμανικές αρχές στον κ. Ντεμιράλ μπορούν από μόνες τους να θεωρηθούν ξενοφοβικές. Καταδικάζουμε τις πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις στη χρήση ενός ιστορικού και πολιτιστικού συμβόλου στο πλαίσιο ενός εορτασμού του στόχου με τρόπο που δεν στοχεύει κανέναν».
Διπλωματική κόντρα Γερμανίας -Τουρκίας
Σχετικά με το επεισόδιο, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ δήλωσε ότι «τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ως πλατφόρμα έκφρασης ρατσισμού. Περιμένουμε από την UEFA να διερευνήσει το περιστατικό και να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων». Μετά από αυτή τη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού ακολούθησε η ανακοίνωση της UEFA ότι ξεκίνησε έρευνα για τον Ντεμιράλ.
Η 'Αγκυρα από την πλευρά της κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη Γιούργκεν Σουλτς στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Γιλμάζ Τουντς, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η έρευνα της UEFA εις βάρος του Τούρκου ποδοσφαιρίστη, όπως και ή δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών.
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης προσέθεσε ακόμη στην ανάρτησή του: «Μερίχ Ντεμιράλ, είσαι το καμάρι μας, είμαστε πάντα μαζί σου».
Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της Νάνσι Φέιζερ και την έρευνα που ξεκίνησε η UEFA. «Όσοι ψάχνουν για ρατσισμό και φασισμό θα πρέπει να επικεντρωθούν στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης», σημείωσε.
Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «η κίνηση του Μερίχ Ντεμιράλ είναι ένα μήνυμα του τουρκικού έθνους προς τον κόσμο». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η έρευνα της UEFA κατά του Τούρκου ποδοσφαιριστή «είναι σκόπιμη και ένας ενδιάμεσος κρίκος σε μια αλυσίδα προκλήσεων που έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες».