Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε την Τρίτη νόμο που επιτρέπει την απέλαση ξένων εργαζόμενων από χώρες εκτός της ΕΕ, σε μία στιγμή που η οικονομική κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού εντείνεται.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο με 54 ψήφους υπέρ, έναντι 40 κατά. Οι μεγαλύτερες ομάδες ξένων εργαζομένων στην Εσθονία προέρχονται από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τις ΗΠΑ και την Ινδία. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας μέσα στις επόμενες 14 ημέρες. Αυτός έχει το δικαίωμα να τον απορρίψει σε περίπτωση που θεωρήσει πως αντιβαίνει το Σύνταγμα.
«Εάν αυτό συμβεί, τότε τίθεται το ερώτημα τι κάνουν οι ξένοι χωρίς εργασία και εισόδημα στην Εσθονία, πώς τα βγάζουν πέρα, πώς προστατεύονται τα κοινωνικά δικαιώματα και οι ανάγκες τους», δήλωσε ο Γιαάνους Καριλάιντ, επικεφαλής της επιτροπής δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου.
Στην κυβέρνηση και το ξενοφοβικό κόμμα της Εσθονίας
Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Εσθονίας περιλαμβάνει και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας (EKRE), του οποίου το ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό πρόγραμμα του έδωσε διπλάσιο αριθμό ψήφων κατά τις εκλογές του Μαρτίου 2019.
Η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Εσθονία, το Κόμμα Μεταρρύθμισης της αντιπολίτευσης, καταψήφισε το νόμο: «Είναι σαφές ότι πρόκειται για έναν ξενοφοβικό νόμο, όταν το σκεφθείτε. Αυτός ο νόμος δεν μπορεί να είναι το χαρακτηριστικό ενός πολιτισμένου και δημοκρατικού κράτους», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Tόομας Κιβιμάγκι, του Κόμματος της Μεταρρύθμισης.
Βαρύ πλήγμα στην οικονομία της Εσθονίας
Η βιομηχανία και οι εργοδοτικές οργανώσεις στην Εσθονία αντιτάχθηκαν έντονα στο σχέδιο, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός επέμεινε στις δυνατότητες να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας για τους Εσθονούς.
Η οικονομία της Εσθονίας, που κυρίως εξαρτάται από τις εξαγωγές, έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τον κορονοϊό, με την Κεντρική Τράπεζα να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 14% για φέτος, σε περίπτωση που οι περιορισμοί στις μετακινήσεις συνεχισθούν έως τον Αύγουστο. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί 10-13% (από 4,5%) έως το τέλος του 2020. Στη χώρα του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν καταγραφεί πάνω από 1.500 κρούσματα και 43 θάνατοι από κορονοϊό έως σήμερα.