Τα τρία περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου και σε δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών μεταξύ της Εσθονίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας «συνδέονται», εκτίμησε σήμερα η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.
Η αστυνομία της Φινλανδίας κατονόμασε το κινεζικής ιδιοκτησίας, με σημαία Χονγκ Κονγκ φορτηγό πλοίο NewNew Polar Bear ως βασικό ύποπτο για τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αγωγό Balticconnector που ενώνει τη Φινλανδία με την Εσθονία στις 8 Οκτωβρίου.
Μια μεγάλη άγκυρα εντοπίστηκε κοντά στον αγωγό και οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός έσπασε όταν ένα πλοίο τραβούσε την άγκυρα στον πυθμένα της θάλασσας.
Εκείνο το βράδυ υπέστησαν ζημιές και δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών, που συνδέουν την Εσθονία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Το Ελσίνκι ερευνά το περιστατικό στον αγωγό, ενώ το Ταλίν αυτό στα καλώδια.
Η έρευνα της Εσθονίας επικεντρώνεται επίσης στο κινεζικό πλοίο και χθες Πέμπτη το βράδυ η Κάλας δήλωσε ότι και τα τρία περιστατικά είναι πιθανό να συνδέονται. “Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι τα περιστατικά στον Balticconnector και τα καλώδια τηλεπικοινωνιών συνδέονται”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
«Εξακολουθούμε να ερευνούμε τις συνθήκες (υπό τις οποίες σημειώθηκαν) σε στενή συνεργασία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία καθώς και άλλους συμμάχους και εταίρους», πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή καμία εκδοχή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί σχετικά με τα εσθονικά καλώδια τηλεπικοινωνιών».
Το Reuters μετέδωσε ότι δύο πλοία, το NewNew Polar Bear και το με ρωσική σημαία Sevmorput, ήταν παρόντα και στα τρία σημεία περίπου την ώρα που σημειώθηκε η ζημιά, με βάση τα στοιχεία του MarineTraffic.
Το NewNew Polar Bear έπλεε πάνω από το καλώδιο τηλεπικοινωνιών Εσθονίας- Σουηδίας για 133 χιλιόμετρα προτού φτάσει στο σημείο όπου καταγράφηκε η ζημιά στον αγωγό. Στη συνέχεια διέσχισε το καλώδιο Εσθονίας- Φινλανδίας.
Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τις περιπολίες του στη Βαλτική θάλασσα μετά τα περιστατικά αυτά και το νορβηγικό Πολεμικό Ναυτικό ακολουθούσε το NewNew Polar Bear όταν αυτό έπλεε πάνω από σημαντικούς αγωγούς της χώρας.
Η Κίνα είναι έτοιμη να προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες με βάση το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο της έρευνας για τις ζημιές στον αγωγό της Βαλτικής, επεσήμανε την Τετάρτη το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.